„Kolubara” i Lazarevac su razvojna šansa Srbije

2 septembar, 2013

Ministar prirodnih resursa, rudarstva iprostornog planiranja prof. dr Milan Bačević posetio je sa saradnicima 6. Avgusta Rudarski basen „Kolubara”, povodom Dana rudara. Ovom  rilikom, održan je i radni sastanak kome su, osim predstavnika poslovodstva „Kolubare”, prisustvovali i predstavnici sindikata i opština na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija uglja, na kome se razgovaralo o trenutno najaktuelnijim projektima u Kolubarskom rudarskom basenu. Čestitajući praznik svim zaposlenima u „Kolubari”, ministar je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da, ovim lepim povodom, poseti kompaniju koja predstavlja, kako je naglasio, najznačajniji sistem u srpskoj privredi.

– Ovde smo da vam poželimo još mnogo uspeha u ostvarivanju proizvodnje, koja raste iz dana u dan, iz godine u godinu, što posredno utiče i na poboljšanje socijalnog položaja svih zaposlenih u udarskom sektoru.

Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja potpuno je svesno značaja kontinuirane proizvodnje uglja u kolubarskom rudarskom basenu za čitavu Srbiju i, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i u saradnji sa ostalim ministarstvima koja su uključena, pruža pomoć i podršku razvoju ove privredne grane. Ekonomska situacija u Srbiji je teška, ali postoje znaci koji ulivaju optimizam da će izlazak iz krize biti brži nego što se očekuje – rekao je Bačević na konferenciji za novinare održanoj nakonradnog sastanka, kojoj su osim njega prisustvovali i mr Tomislav Šubaranović, državni sekretar za rudarstvo i geologiju i Dragoljub Laković, savetnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i predsedavajući Skupštine Rudarskog basena „Kolubara”.

– Rudarstvo i energetika su jedan od glavnihzamajaca privrednog napretka, a nesumnjivo je da su Lazarevac i „Kolubara” naša velika razvojna šansa.Proizvodnja uglja, koja će, otvaranjem kopova u narednom periodu biti značajno povećana, razvoj kostolačkog basena i otvaranje novih termokapaciteta, uz veliko interesovanje stranih investitora za ulaganje u ovaj sektor, znaci su koji nam ulivaju optimizam da ćemo sledeći Dan rudara obeležiti u još boljoj atmosferi – rekao je ministar.

Povodom praznika, menadžment Rudarskog basena organizovao je u holu lazarevačkog Centra za kulturu i prijem kome su, pored domaćina, prisustvovali predstavnici „Elektroprivrede Srbije”, predsednik GO Lazarevac Dragan Alimpijević, kao i predsednici susednih opština Lajkovac Živorad Bojičić i Ub Darko Glišić.

Milorad Grčić, direktor „Kolubare”, rekao je ovim povodom da mu je zadovoljstvo što se, nakon 15 godina, uporedo sa rudarskom slavom Sveti Prokopije, u „Kolubari” ponovo zvanično obeležava i 6. avgust.

– Najzaslužniji za kontinuiranu proizvodnju su rudari koji, na četiri kopa, 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, kopaju ugalj u najtežim uslovima. Želim im sreću u budućem radu i nadam se da će druga polovina ove i naredna godina biti mnogo bolje, ne samo za „Kolubaru”, nego i za „Elektroprivredu” i celu Srbiju – istakao je Grčić.

Zaposlenima je praznik čestitao i predsednik Sindikata „Elektroprivrede Srbije” Milan Đorđević, koji je ovu priliku iskoristio da podseti dasindikat, u saradnji sa poslovodstvom, stalno radi na poboljšanju uslova, kao i da je kontinuirano usavršavanje sistema zaštite na radu jedan od osnovnih prioriteta svih odgovornih u Rudarskom basenu.

– Čestitam svima praznik, želim mnogo zdravlja i uspeha i da i sledeće godine u još boljem raspoloženju slavimo, uz rudarski pozdrav „Srećno!” – rekao je Đorđević.  A. Pavlović

Naslovi

Kursna Lista NBS

Vreme

 

Svetsko a naše

Djavolja Varos