Sećanje na rudare „Prkosave”

13 avgust, 2013

U BAROŠEVCU OBELEŽEN DAN SVETOG PROKOPIJA

U Rudarskom basenu „Kolubara” 21. jula svečano je obeležena rudarska slava Sveti Prokopije. Službom i lomljenjem slavskog kolača u Hra-mu Pokrova Presvete Bogorodice u Baroševcu, kao i odavanjem počasti rudarima jame „Prkosava” u Rudovcima, rudari su proslavili dan Svetog velikomučenika Prokopija, zaštitnika pčelara, kamenorezaca i rudara. Domaćin slave je bila Sindikalna organizacija „Površinski kopovi”.

Proslavi su prisustvovali ministarka energe-tike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović, vršilac dužnosti generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije” Aleksandar Obradović, direktor Rudarskog basena „Kolubara” Milorad Grčić sa saradnicima, predsednik Sin-dikata radnika EPS-a Milan Đorđević, predsed-nik Sindikalne organizacije „Kolubara” Miodrag Ranković, predsednik Sindikata „Površinskih ko-pova” Žikica Đorđević, direktor „Kolubara-Usluga” Dragan Jevtić, direktorka „Kolubara-Ugostiteljstva” Jelena Vidaković, predsednik Gradske opštine Lazarevac Dragan Alimpijević, predsednik opštine Ub Darko Glišić, kao i mnogobrojni građani.

U Rudovcima su na spomen-ploču sa imenima ru-dara-štrajkača jame „Prkosava” iz 1939. godine zajednički venac položili Aleksandar Obradović, Milorad Grčić i Žikica Đorđević. Drugi venac, ispred Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, položila je ministarka Zorana Mihajlović, koja je napomenula i da država priprema plan kako bi se život rudara u Srbiji, i u površinskoj i u podzemnoj eksploataciji, učinio boljim.

Obradović je podsetio na obavezu EPS-a da odr-žava stabilnost sistema i da obezbedi finansije za investicije u budućnosti, dodajući da je rukovodstvo EPS-a, kao i cela Srbija, svesno napora koje svakodnevno rudari daju da bi se održavao elektroenergetski sistem.

Kao direktor najveće i najvažnije energetske kompanije u Srbiji, Grčić je rekao:

– Svim rudarima čestitam slavu i izražavam nadu da ćemo svi zajedno poboljšati uslove poslovanja. Mislim da su rezultati na terenu već vidljivi i siguran sam da ćemo zajedno uspeti da unapredimo proces i povećamo obim proizvodnje u „Kolubari”, kako bismo dugoročno osigurali stabilnost energetskog sistema EPS-a.

Nakon obeležavanja praznika, iz porte baroševačke crkve uživo je realizovana emisija Radio -televizije Srbije „Žikina šarenica”, tokom koje su sindikalni predstavnici Miodrag Ranković i Milan Đorđević, kao domaćini slave, podsetili na tradiciju rudarenja u Kolubarskom kraju, težinu rudarskog posla i veličinu Rudarskog basena „Kolubara”, iz čijeg se uglja proizvede više od polovine električne energije koja se godišnje potroši u Srbiji. Ministarka Mihajlović je istakla da će Srbija imati energetsku stabilnost, kao i da moramo iskoristiti ono što imamo u svojoj državi. Direktor Grčić je podsetio na važnost vraćanja „Kolubara Metala” pod okrilje „Kolubare”.

Poput prethodnih godina, sindikalni predstavnici Ogranka „Prerada” su u svojim prostorijama obeležili praznik.

Povodom Svetog Prokopija oko 1.100 radnika „Kolubare” za (više)decenijsku vernost kolektivu dobilo je novčane nagrade.

M. Karadžić

Naslovi

Kursna Lista NBS

Vreme

 

Svetsko a naše

Djavolja Varos