Tokom leta intenzivni radovi

13 avgust, 2013

MONTAŽA ROTORNOG BAGERA NA KOPU „TAMNAVA-ZAPADNO POLJE”

Obrtna platforma teška 118 tona, za rotorni bager koji će raditi na jalovinskom sistemu površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje”, na kojoj su zaposleni „Kolubara Metala” radili više meseci, 8. jula dopremljena je iz Vreoca na montažni plac ovog kopa.

Bio je to važan događaj za „Metal”, jer je označio da još jedan posao za RB „Kolubara” i EPS kreće u dobrom pravcu. Prema rečima rukovodioca projekta Zorana Božića, obrtna platforma se sastoji od tri dela i do odredišta udaljenog 14 kilometara transportovana je specijalnim kamionima. S obzirom da je u pitanju bio vangabaritni teret, koji je prevožen i Ibarskom magistralom, transport su obezbeđivali pripadnici saobraćajne policije.

Do kraja avgusta radnici „Metala” će na montažnom placu nastaviti montažu platforme kada bi, prema planu, ona trebalo da bude podignuta na donji deo bagera.

Rukovodilac projekta Zoran Božić je rekao:

Nama je „Krup” sa tri i po meseca kašnjenja, u odnosu na ugovorene rokove, prosledio crteže prvog dela tornja i kompletne strele balasta i strele radnog točka. To početno kašnjenje je za sada jedino i toliko će kasniti završetak bagera, jer mi, za sada, u okvirima svojih rokova završavamo delove bagera. Do sada smo ugovorili repromaterijal u vrednosti od 1,7 miliona evra za 900 tona čelične konstrukcije.

Prema njegovim rečima, računajući i obrtnu platformu, završeno je i isporučeno na montažni plac 370 tona konstrukcije. Za treću dekadu jula planirana je isporuka više elemenata, od kojih će jedna biti vangabaritni teret. Krajem jula na placu će na fremove i balansere biti podignut donji stroj.

Kašnjenje „Krupa” u izradi dokumentacije od tri i po meseca pomerilo je i rok završetka rotornog bagera. Na placu u Kaleniću nalazi se 370 tona konstrukcije od 1.250 tona koliko „Metal” treba da napravi i montira

Kada rotorni bager ukupne težine 1.650 tona bude montiran i isporučen, radiće na kopu „Tamnava-Zapadno polje”. Polovinom marta iduće godine trebalo bi da bude transportovan do radne pozicije, do kraja aprila će teći funkcionalne probe, a tokom maja 2014. godine bager će primiti zaposleni na „Tamnava-Zapadnom polju”.

M. Dimitrijević

Naslovi

Kursna Lista NBS

Vreme

 

Svetsko a naše

Djavolja Varos