Broj obolelih radnika sve veći

8 jul, 2013

IZ RADA FONDA SOLIDARNOSTI OGRANKA „POVRŠINSKI KOPOVI”

Zdravsteno stanje zaposlenih u Ogranku „Površinski kopovi” je zabrinjavajuće. Analizom podataka koje je obradio Fond solidarnosti Sindikata „Površinskih kopova” vidi sa da je za pet meseci ove godine broj zahteva za pomoć povećan za 479, što je za 30 procenata više u odnosu na isti period prošle godine. Od početka januara do kraja maja Fondu solidarnosti upućeno je 1.627 molbi, od kojih je 1.555 odobreno, a 72 odbijeno zbog nepotpune dokumentacije ili nepoštovanja pravilnika. Za poboljšanje zdravstvenog stanja radnika ili članova njihovih užih porodica od početka godine izdvojeno je preko 18,4 miliona dinara.

– Rad na kopu narušava zdravlje, tako da posle određenog vremena nema radnika koji je potpuno zdrav. Mnogi od njih puno rade i kod kuće, pa kada na to dodamo „Černobilj” i bombardovanje 1999. godine, dolazimo do ovako zabrinjavajućih podataka. Bez obzira na doba dana ili vremenske uslove, posao mora biti završen u najkraćem roku, proizvodnja ne sme da čeka, a plan koji je iz godine u godinu sve veći, mora da bude ispunjen. Neka oboljenja nastaju kao direktna posledica izuzetno teških uslova rada na otvorenom, gde su zaposleni izloženi svim temperaturnim promenama, kako u letnjem tako i u zimskom periodu – kaže za naš list Branko Stanojević, predsednik Upravnog odbora Fonda solidarnosti Sindikata „Površinskih kopova”.

Radnicima i članovima njihovih užih porodica pružana je novčana pomoć za troškove operacija srca, štitaste žlezde, žučne kese, kile, slepog creva, polipa, katarakte, kičme ili ekstremiteta, vaskularnog sistema u čak 54 slučaja. Od tumora i karcinoma lečeno je 20, moždanog udara dvoje i infarkta četvoro zaposlenih. Fond je učestvovao u troškovima četiri vantelesne oplodnje, 19 ugradnji ortopedskih pomagala, dva slušna aparata i 14 fiksnih proteza.

U proteklom periodu dogodilo se 47 povreda na radu, od kojih su 42 bile lakše, a pet teških. Takođe, finansirano je 15 klimatskih lečenja radnika i njihove dece. Odobrena su i sredstva za 11 ispitivanja u trudnoći. Od cerebralne paralize lečeno je dvoje dece, a pomoć je upućena i za troje mališana koji imaju probleme u razvoju. Kupljeno je 19 inhalatora, dva aparata za merenje nivoa šećera u krvi i dva slušna aparata. Prema uslovima pravilnika, 27 radnika dobilo je pomoć za kupovinu trakica za dijabetes, dok se za nabavku naočara izašlo u susret u 181 slučaju.

Za 30 procenata više molbi u odnosu na isti period prošle godine. Lečenje radnika ili članova uže porodice koštalo preko 18,4 miliona dinara

Fond solidarnosti „Površinskih kopova” učestvovao je i u finansiranju troškova savremenog dijagnostičkog ispitivanja, pa je tako na snimanje magnetnom rezonancom upućeno 143, skenerom 36, ultrazvukom 31 radnik, dok je na EKG ili EHO srca upućeno njih 103. Plaćeno je i osam kolonoskopija, šest koronografija, 24 doplera krvnih sudova, tri mamografije i 13 holtera. Od januara do maja zaposleni na kopovima bogatiji su za 77 beba, za šta je odvojeno 385.000 dinara. Pružena je pomoć i na osnovu 106 izvoda za umrlice, dok su prosečne neto zarade isplaćene porodicama osam umrlih radnika.

Inače, ovaj Fond zbrinjava 5.800 radnika, koji su istovremeno i članovi sindikata, a zaposleni su na Polju „B”, Polju „D” i Površinskom kopu „Veliki Crljeni”, dok rudari sa „Tamnava-Zapadnog polja” pripadaju Fondu solidarnosti „Kolubara”.

D. Matić

Rehabilitacija u najlepšim banjama

14 maj, 2013

ZDRAVSTVENI OPORAVAK ZAPOSLENIH U „KOLUBARI”

Sindikalna organizacija „Kolubara” i ove godine  organizuje  zdravstveni  oporavak  zaposlenih.  U  osam  najlepših  banja  Srbije  tokom desetodnevnog  boravka  radnici  će  pod  kompletnim lekarskim nadzorom i uz odgovarajuće terapije biti u prilici da poprave svoje zdravstveno stanje.

U  metropoli  banjskog  turizma,  Vrnjačkoj  Banji, poznatoj  po  lečenju  dijabetesa  i  organa  za  varenje, rehabilitacija  će  biti  obavljena  u  pet  smena.  Prva počinje  19.  avgusta,  a  poslednja  28.  septembra.  U  Koviljači,  gde  se  leče  sve  vrste  reumatskih  bolesti, posttraumatska stanja, stanja posle operacije kičme i ginekološka oboljenja, oporavak je u osam smena koje se odvijaju od 27. maja do 5. avgusta. Soko Banja, lečilište za bolesti disajnih organa, ugostiće Kolubarce  u  četiri  smene,  od  12.  juna  do  12.  jula.  U  Niškoj Banji,  lečilištu  za  bolesti  lokomotornog  aparata, respiratornih  organa,  neuroloških  oboljenja,  kardiovaskularnih i bolesti metabolizma, oporavak je u smenama od 1. i 11. oktobra. Rehabilitacija u Gornjoj Trepči,  banji  za  reumatske  i  neurološke  probleme, odvijaće se u osam smena počevši od 10. maja, dok će terapeuti  i  stručnjaci  mladenovačkog  „Seltersa” biti  na  raspolaganju  od  5.  avgusta  do  24.  septembra. U  Ivanjici,  prelepom  gradiću  i  vazdušnoj  banji  na jugozapadu Srbije, u smenama od 26. juna i 6. jula, na klimatskom  oporavku  boraviće  oni  koji  imaju  problema sa anemijom. Prolom Banja, poznata po lekovitim  svojstvima  vode  visokih  balneoloških  vrednosti u lečenju problema sa bubrezima, biće domaćin u jednoj smeni od 11. do 21. septembra.       ceo tekst…

Ugroženo zdravlje zaposlenih

1 april, 2013

IZ FONDA SOLIDARNOSTI „KOLUBARA”

Zdravstveno  stanje  zaposlenih  u  Rudarskom basenu  „Kolubara”,  iz  godine  u  godinu,  sve  je lošije. Fond solidarnosti „Kolubara” svojom humanošću  zbrinjava  radnike  „Tamnava-Zapadnog polja”,  „Prerade”,  „Metala”,  „Direkcije”  i  svih  izdvojenih  preduzeća,  dok  su  rudari  Polja  „D”,  Polja „B”  i  Površinskog  kopa  „Veliki  Crljeni”  zbrinuti Fondom  solidarnosti  sindikata  „Površinskih  kopova”.  Tokom  2012.  godine  Upravni  odbor  Fonda  solidarnosti  „Kolubara”  razmatrao  je  3.637  molbi.  Za specijalističke preglede i lečenje na VMA izdato je 108  uputa,  Dijagnostički  centar  „Hram”  14,  dok  je  u Dijagnostički  centar  „Eurodijagnostika”  upućeno dvoje  zaposlenih.  U  Zdravstvenom  centru  „Euromedik”  pregledano  je  48  radnika.  Za  troškove  lečenja, operacije, kupovinu lekova i ortopedskih pomagala, kako radnika tako i članova njihovih porodica, utrošeno je preko 36 miliona dinara. Do sredine marta ove godine već je odobreno 762 zahteva za pomoć.

Razloge  za  znatno  veći  broj  podnetih  molbi  članovi  Upravnog  odbora  Fonda  solidarnosti  obrazlažu  činjenicom  da  je  sve  više  bolesnih  radnika  i članova njihovih porodica što je posledica teških uslova rada i sve stresnijeg načina života. Lečenja se obavljaju uglavnom u privatnim ordinacijama jer državne  ne  pružaju  adekvatnu  medicinsku  zaštitu,  nedovoljno  su  opremljene,  a  na  zakazane  preglede često  se  čeka  mesecima.  Takođe,  pregledi,  lečenja, lekovi i skoro sve zdravstvene usluge plaćaju se i u državnim ustanovama, što zbog lošije materijalne situacije radnici teško mogu da plate.

Statistika  Fonda  upozorava  da  je  sve  veći  broj  obolelih  od  karcinoma  i  duševnih  bolesti,  a  veliki broj  molbi  upućen  je  i  zbog  oboljenja  kičme,  srčanih oboljenja, problema štitaste žlezde i drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem. U porastu je i lečenje od steriliteta, ali i problemi sa oslabljenim vidom.

D. Matić

Naredna »

Naslovi

Kursna Lista NBS

Vreme

 

Svetsko a naše

Djavolja Varos