“Elektroprivreda Srbije” juče je objavila poziv za podnošenje ponuda za ispumpavanje vode i mulja iz potopljenog kopa "Tamnava - Zapadno polje" Rudarskog basena "Kolubara". Rok za dostavljanje ponuda je 7. avgust, a rok za donošenje odluke je pet dana.

Kako se navodi u pozivu, najpovoljnija ponuda biće izabrana u pregovaračkom postupku zbog hitnosti posla, jer je plavljenje najvećeg površinskog kopa u ovom Rudarskom basenu ugrozilo rad elektroenergetskog sistema Srbije.

Procenjena ukupna količina zamuljane vode i mulja koju je potrebno ispumpati je 187 miliona kubnih metara, a količina mulja orijentaciono je procenjena na 2,5 miliona kubnih metara, navodi se u pratećoj dokumentaciji uz javnu nabavku. Optimalna brzina ispumpavanja od 20 do 30 kubnih metara u sekundi, a urađena studija je utvrdila da je moguće ispumpavanje maksimalno 50 kubnih metara u sekundi.

Proizvodnja na dva “Kolubarina” kopa “Tamnava-Zapadnom polju”  i “Velikim Crljenima” prekinuta je nakon majskih poplava, pa je dnevna količina uglja koja se isporučuje termoelektranama sa uobičajenih 90 pala na oko 45.000 tona.

Nivo vode na kopu “Veliki Crljeni” smanjen je za devet metara i najavljeno je da će on početi sa radom polovinom avgusta, što bi dnevni bilans trebalo da poveća na 65.000.

Službom i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Baroševcu, kao i odavanjem počasti jamskim rudarima u Rudovcima, obeležena je rudarska slava Sveti Prokopije.

Proslavi su prisustvovali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, direktor Rudarskog basena „Kolubara” Milorad Grčić, predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević, predsednik Sindikalne organizacije „Kolubara” Miodrag Ranković i drugi.

Aleksandar Antić u ime resornog ministarstva čestitao je slavu svim rudarima, istakavši da oni,  poput Svetog Prokopija Jerusalimskog, žrtvuju svoj život, zdravlje i izlažu se opasnosti kako bi svi ljudi u ovoj zemlji živeli dobro.

– Zahvaljujem se ovim radnim ljudima koji su posle velike tragedije koja nas je zadesila dali sve od sebe proteklih meseci kako bi proizvodnja uglja u „Kolubari” bila ponovo uspostavljena. Trenutno se proizvodi oko 50.000 tona uglja dnevno, već u narednih nekoliko nedelja očekujemo da će proizvodnja biti podignuta na 70.000 tona, a očekujemo i da ćemo u narednih nekoliko nedelja početi sa ispumpavanjem kopa „Tamnava-Zapadno polje“.

Zorana Mihajlović je u ime Vlade Srbije čestitala praznik i pohvalila odnos koji rudari imaju prema životu, ali i prema svojoj državi.

– Podrška koju ste dali Zakonu o radu pomaže ostvarenju našeg zajedničkog cilja da EPS bude reformisan, što će dovesti do toga da Srbija bude efikasnija i da ostvaruje brži privredni rast – rekla je Mihajlović.

Pozdravljajući okupljene, Milorad Grčić, direktor „Kolubare“, istakao je da nakon katastrofe koja je zadesila kopove nema mnogo razloga za slavlje, ali da nadležna ministarstva, rukovodstvo i svi zaposleni ulažu maksimalne napore da se, korak po korak, ovaj Rudarski basen vrati na nivo na kome je bio pre 15. maja.

– Obeležavanje današnjeg praznika posebno je značajno jer predstavlja ohrabrenje pred susret sa izazovima koji nas očekuju – rekao je Grčić.

Predstavnici sindikata EPS-a i „Kolubare“ istakli su da se za prava i bolji život rudara treba boriti svakoga dana.

– Očekuju nas  pregovori o Kolektivnom ugovoru koji će biti dugi i mukotrpni, ali se nadamo da ćemo na kraju pronaći zajednički jezik i rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane – najavili su Đorđević i Ranković.

U okviru priprema za početak ispumpavanja vode iz površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje“ Rudarskog basena „Kolubara“ ovih dana intenzivno se radi na izgradnji novog dalekovoda za snabdevanje strujom pumpi koje će biti angažovane na ovom poslu.

Dalekovod će sačinjavati šest vodova, dužine oko 22 kilometra i imaće trajni karakter, jer će posle isušivanja biti korišćen za snabdevanje ugljenih sistema. Za njegovu izgradnju zadužena je firma „Elmont“, dok će plato na koji će biti postavljene pumpe postaviti radnici „Zapadnog polja“. Oni će obaviti i pripremu trase za postavljanje cevovoda.

Nadležna ministarstva angažovala su i firmu koja je obavila ultrazvučno snimanje kopa, koje će dati preciznije informacije o količini mulja i stanju bagera koji su ispod vode.

Na „Tamnava-Zapadnom polju“, najvećem kopu „Kolubare“, prošle godine iskopano je oko 14,6 miliona tona lignita, što je skoro polovina ukupnog godišnjeg bilansa ovog Rudarskog basena, koji je vodeći proizvođač uglja u našoj zemlji. Od kolubarskog lignita proizvodi se skoro 54 odsto struje u srpskim termoelektranama. Tokom majskih poplava ovaj Rudarski basen pretrpeo je ogromnu štetu i njegova trenutna dnevna proizvodnja iznosi oko 45.000 tona.

webmail

Oslonac srpske energetike

U Rudarskom basenu „Kolubara” ostvaruje se 70% proizvodnje uglja u Srbiji.

Svaki drugi kilovat-čas u Srbiji proizveden je od našeg uglja.

Zbog  toga, Rudarski basen „Kolubara” predstavlja oslonac srpske energetike i osnov sigurnog i stabilnog snabdevanja srpskih termoelektrana.