Prema navodima iz izveštaja Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine, tokom dvanaeste nedelje nije bilo poziva, žalbi i prijava zainteresovnih strana po bilo kom osnovu vezano za realizaciju projekta ispumpavanja vode iz površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje”. Redovno se vrši ažuriranje, kontrola i nadzor svih aktivnosti ispumpavanja.
Preduzeće „Energoprojekt Južna Bačka” izvršilo je prebacivanje opreme zbog novonastale situacije i ukazane potrebe da se deo pumpi, zbog smanjenja nivoa vodenog ogledala, prebaci u središte kopa „Tamnava-Zapadno polje”. Tokom izvođenja ovih radova nisu uočene bilo kakve aktivnosti koje bi narušile kvalitet parametara životne sredine, kao ni kavlitet ispumpane vode.
Od strane akreditovane laboratorije „Prerade”, svakodnevno se vrši monitoring kvaliteta vode u reci Kolubari. Rezultate analiza kontroliše Agencija za zaštitu životne sredine i rezultati su u granicama dozvoljenih i nema nikakvih odstupanja. Nastavljena je kontrola izdvojenih revira (jezeraca) sa vodom u kontekstu procene nastavka izlovljavanja riblje mlađi.

Intenziviran je eko nadzor flore i faune u zoni realizovanja projekta, kao i eko nadzor nad potopljenim šumskim gazdinstvom, sa ciljem njegovog oslobađanja i uslovnog skladištenja. Od strane akreditovane laboratorije „Prerade”, svakodnevno se vrši monitoring kvaliteta vode u reci Kolubari. Rezultate analiza kontroliše  Agencija za zaštitu životne sredine i rezultati su u granicama dozvoljenih i nema nikakvih odstupanja. Nastavljena je kontrola izdvojenih revira (jezeraca) sa vodom i izlovljavanje riblje mlađi, koja je vraćena u reku Kolubaru.

U poseti RB „Kolubara” bili su eksperti za zaštitu životne sredine Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i nakon ove posete nije bilo primedbi na stanje životne sredine u okviru rudarskog basena.

Tokom jedanaeste nedelje nije bilo poziva, žalbi i prijava zainteresovnih strana po bilo kom osnovu vezano za realizaciju projekta ispumpavanja vode iz površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje”. Redovno se vrši ažuriranje, kontrola i nadzor svih aktivnosti ispumpavanja.

U sklopu priprema za aktivnosti ispumpavanja vode iz većih dubina eksploatacione zone površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje” , preduzeće „Energotehnika Južna Bačka” je u rad uključilo dve pumpe koje rade na električni pogon.

Intenziviran je eko nadzor flore i faune u zoni realizovanja projekta, kao i eko nadzor nad potopljenim šumskim gazdinstvom, sa ciljem njegovog oslobađanja i uslovnog skladištenja. Od strane akreditovane laboratorije „Prerade”, svakodnevno se vrši monitoring kvaliteta vode u reci Kolubari i rezultati analiza su u granicama dozvoljenih i nema nikakvih odstupanja.

Tokom protekle nedelje, nastavljeno je izlovljavanje riblje mlađi u vodenim revirima, koji su zaostali nakon značajnog povlačenja vode. Sva evakuisana riblja mlađ je vraćena u reku Kolubaru.

Deseta nedelja realizacije projekta prošla je bez poziva, žalbi i prijava zainteresovnih strana po bilo kom osnovu vezano za realizaciju projekta ispumpavanja vode iz površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje”. Redovno se vrši ažuriranje, kontrola i nadzor svih aktivnosti ispumpavanja.

webmail

Oslonac srpske energetike

U Rudarskom basenu „Kolubara” ostvaruje se 70% proizvodnje uglja u Srbiji.

Svaki drugi kilovat-čas u Srbiji proizveden je od našeg uglja.

Zbog  toga, Rudarski basen „Kolubara” predstavlja oslonac srpske energetike i osnov sigurnog i stabilnog snabdevanja srpskih termoelektrana.