-U investicije, remonte i održavanje u Rudarskom basenu „Kolubara” EPS će u 2016. godini uložiti 140 miliona evra - rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, tokom posete rudarima Polja „D”, najvećeg kopa srpske elektroprivrede.

Ogranak RB „Kolubara” obišli su i izvršni direktori EPS-a za proizvodnju uglja, proizvodnju energije i poslove finansija Slobodan Mitrović, Dragan Jovanović i Aleksandar Surla. Oni su u razgovoru sa predstavnicima kolubarskih kopova odredili prioritete za unapređenje proizvodnje.

- U razgovoru sa ljudima na terenu potvrdilo se ono što smo procenjivali - da su potrebne veće investicije u proizvodni sistem. Nastavljamo ulaganja u „Kolubaru” i to će biti dobro uložen novac EPS-a za osposobljavanje i dalje jačanje rudarskog sektora - rekao je Antić.Ministar Antić je istakao da su bageri u kopovima „Kolubare” garant bezbednosti elektroenergetskog sistema.

- Bager „glodar 7” na Polju „D“ proizvodi oko 20 odsto uglja u „Kolubari”, a kada se to preračuna, proizvodi oko 12 odsto srpske električne energije i zato zaslužuje vrhunsko održavanje – rekao je Antić.

On je u ime Vlade Srbije zahvalio rudarima EPS-a koji su u ekstremnim uslovima uradili veliki posao u prethodna tri dana.

- Dnevno je iz „Kolubare” u TENT otpremano oko 70.000 tona uglja. U narednim danima, sa stabilizacijom vremenskih prilika, vratićemo se na proizvodnju od 90.000 tona uglja dnevno – rekao je Antić.

Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u EPS-u, istakao je da su rudarski proizvodni kapaciteti pravovremeno pripremljeni za zimski period i da je proizvodnja uglja stabilna.