U okviru digitalizacije zavičajne građe lazarevačke Biblioteke „Dimitrije Tucović” svi brojevi lista „Kolubara”, internog glasila Rudarskog basena Kolubara koje je izlazilo od septembra 1960. godine do sredine 2015. godine, biće digitalizovani.

Kao jedan od najvažnijih načina zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa digitalizaciju zavičajne građe finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a jedan deo novca je biblioteka sama obezbedila. Vrednost projekta je oko 400.000 dinara. Nabavljena je oprema za digitalizaciju, a troje zaposlenih je trenutno na obuci. Očekuje se da digitalizacija lista „Kolubara”, koji zbog organizacionih promena u „Elektroprivredi Srbije” više ne izlazi, započne posle Nove godine.

– Iako je nesumnjivo lokalnog karaktera, projekat ima i nacionalni značaj. Počinjemo građom o Prvom svetskom ratu, Kolubarskoj bici i Rudarskom basenu Kolubara. Istoriju privredne kompanije ne možemo odvojiti od istorije grada, jer su se one preplitale tokom paralelnog razvoja. Stalo nam je da digitalizujemo list „Kolubara” i zbog zakonske obaveze čuvanja primeraka  – rekla je o prvoj fazi digitalizacije direktorka Biblioteke „Dimitrije Tucović” Jasmina Ivanković, dodajući da će se u kasnijim fazama javnim pozivom prikupljati privatne fotografije, pisma, dokumenta, knjige i druge jedinice koje u digitalnoj formi treba čuvati u Zavičajnom odeljenju.

Projekat je usmeren na stvaranje organizovane kolekcije digitalizovane građe zavičajnog karaktera. Ciljevi su zaštita, prezentacija i povećanje dostupnosti izvora kulturne baštine od važnosti za lokalnu kulturu i istoriju, kao i stvaranje materijalnih i stručnih kapaciteta za kontinuirano istraživanje lokalne istorije i kulture. Očekuje se da dostupnost informacijama poveća broj korisnika. Kao vid unapređivanja bibliotečke delatnosti i osavremenjivanja rada digitalizacija će, prema najavama, postati stalna aktivnost biblioteke.