Danas je otvorena Sedma međunarodna konferencija „Ugalj 2015“, koja se održava od 14. do 17. oktobra na Zlatiboru. Tradicionalana manifestacija rudarskih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, ove godine je okupila oko 130 učesnika iz Srbije i deset zemalja regiona.

Prema rečima dr Vladimira Pavlovića, profesora Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, manifestacija se održava u momentu značajnom za strategiju razvoja rudarstva u Srbiji. Karsten Drebenštet, dekan Bergakademije iz Frajburga je govorio o pravcima razvoja površinske eksploatacije u nemačkim rudnicima.

O razvoju rudarstva u okviru JP EPS govorio je Milan Jakovljević, koji je ovom prilikom prisutne upoznao sa organizacionim promenama koje se dešavaju u EPS-u, a istakao je da su novom reorganizacijom i gubljenjem statusa privrednih društava, kolubarski i kostolački ugljeni basen praktično spojeni u jednu celinu, koja će doneti brojne benefite za funkcionisanje proizvodnog procesa i investicija.

Cilj je jedinstvena, unificirana, rudarska organizacija u EPS-u, a očekuje se poboljšanje bezbednosti i zdravlja na radu, podizanje iskorišćenja rudarske mehanizacije, uvođenje procesa homogenizacije i podizanja kvaliteta uglja i poboljšavanje procesa planiranja.

Mihailo Petrović, direktor za proizvodnju uglja RB Kolubara je govorio o strateškom planu razvoja površinske ekspolatacije uglja u kolubarskom basenu. Naglasio je da su kolubarski kopovi vraćeni na nivo proizvodnje pre katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Istakao je dva potencijalna pravca razvoja do 2025.godine: stabilizaciju proizvodnje u istočnom delu basena i pouzdano snabdevanje termoenergetskih kapaciteta, a da bi ova dva cilja bila ostvarena neophodne su investicije i ulaganje u rudarsku mehanizaciju i otvaranje novih kopova.

O strateškom razvoju rudarstva u kostolačkom ugljenom basenu je pričao Zoran Vuković, direktor za proizvodnju uglja u Kostolcu. Istakao je cilj da se proširi proizvodnja na kopu „Drmno“ kao i da u strategije razvoja kolstolačkog ugljenog basena bude uneta opravdanost otvaranja novog kopa „Dubravica“ koji će označiti stabilnost proizvodnog procesa.

Skup se održava u organizaciji Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije, Jugoslovenskog komiteta za površinsku eksploataciju, „Elektroprivrede Srbije” sa ograncima RB „Kolubara„ i Termoelektrane i kopovi Kostolac, a u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije.