O razvoju rudarstva kao jedne od grana privrede koja značajno može poboljšati finansijski i privredni razvoj srpske države govorilo se danas na svečanom otvaranju Šestog međunarodnog simpozijuma „Rudarstvo 2015” na Borskom jezeru.

Simpozijum je svečano otvorila Mirjana Filipović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, koja je naglasila da predstavnici Vlade Srbije i resornog Ministarstva vide rudarstvo kao sektor koji može značajno uticati na ekonomski razvoj države. Ona je istakla da će donošenje novog zakona umnogome olakšati ulazak investitora u nove projekte koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i bolje uslove rada.

- Osnovni cilj razvoja geologije i rudarstva u Srbiji je uvećati ekonomske efekte sektora – istakao je Siniša Tanasković, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, koji je ovom prilikom najavio da će uskoro biti završene izmene i dopune aktuelnog zakona koji uređuje ovu oblast i da će te izmene doprineti poboljšanju opšteg poslovnog ambijenta za investicije.

Tokom šestog međunarodnog simpozijuma o rudarstvu koji će trajati tri dana biće predstavljeno oko 50 stručnih radova pred oko 100 učesnika iz zemlje i regiona. Tradicionalno na ovom skupu učestvuju predstavnici JP „Elektroprivreda Srbije” sa svojim privrednim društvima RB „Kolubara” i „ TE-KO Kostolac”.