Milorad Grčić, direktor Rudarskog basena „Kolubara”, je obraćajući se ministrima na svečanoj sednici povodom jednogodišnjeg rada Vlade Srbije održanoj juče na kopu „Tamnava-Zapadno polje”,  najavio za sledeću godinu otvaranje novog kopa „Radljevo” koji će imati 350 miliona tona uglja zaliha.

Grčić je rekao da je plan za otvaranje novog kopa sklopljen u dogovoru sa Vladom i „Elektroprivredom Srbije”, poručivši da to garantuje dugoročni opstanak RB „Kolubara” i celog regiona.

On je podsetio da je RB „Kolubara” žila kucavica elektroprivrednog sistema Srbije koja godišnje proizvede lignita za 52 do 54 odsto proizvodnje električne energije, kao i da se na kolubarskim kopovima proizvede 70 odsto ukupno proizvedenog uglja u Srbiji.

-Zato je važno da RB „Kolubara” opstane, da bude ono što je bio, i više od toga i, samim tim, kroz budućnost „Kolubare”, budućnost ima i elektroenergetski sistem Srbije - istakao je Grčić.

Direktor „Kolubare” je posebno zahvalio premijeru Srbije, resornom ministru i ostalim ministrima na angažovanju pri ispumpavanju vode koja je poplavila rudarski basen tokom prošlogodišnjih majskih vremenskih nepogoda.

Kako je objasnio tamnavski kop bio je poplavljen sa 187 miliona kubika vode, ali da je to sve ispumpano i da je stvorena situacija da se postepeno puštaju u rad svi sistemi.

-U junu će svi sistemi koji su bili pod vodom biti revitalizovani i puštani u rad, jedan po jedan - poručio je Grčić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u junu biti potpuno obnovljena proizvodnja uglja u Rudarskom basenu „Kolubara”, posle prošlogodišnjih poplava, kao i da će ove godine u „Kolubari” biti dostignut nivo proizvodnje od 29 miliona tona uglja.

Vučić je pre početka zvaničnog otvaranja svečane sednice vlade, koja je održana RB „Kolubara”, rekao da će jedan bager biti pušten u pogon 1. juna, kada će potputno biti obnavljena proizvodnja u „Kolubari”.

-Prošle godine smo imali prozivodnju od 22,3 miliona tona uglja, a ove godine ćemo imati izmedju 28 i 29 miliona tona proizvodnje. Tražio sam i molio Grčića i sindikate da pomognu i motivišu radnike i da dostignemo 29 mliona tona, što je cilj za ovu godinu - istakao je Vučić.

On je naveo da je uspeh za celu Srbiju, ne samo za „Kolubaru”, jer nam to dramatično podižu bruto domaći proizvod i uvećava proizvodnju električne energije.