Danas je na Zlatiboru svečano otvoreno 31. međunarodno savetovanje „Energetika 2015“ sa centralnom temom o izazovima i perspektivama srpske energetike, u prisustvu više od dvesta stručnjaka iz zemlje i inostranstva i predstavnika resornih ministarstava Vlade Republike Srbije. Tokom trodnevnog skupa biće predstavljeno više od sto stručnih radova iz oblasti energetike, održivog razvoja i zaštite životne sredine. I ovom prilikom je potvrđeno da je energetika kičma ekonomskog i opšte društvenog razvoja zemlje. U ovoj oblasti ima još mnogo izazova, pre svega u segmentu energetske efikasnosti, održivog razvoja i zaštite životne sredine, koji se moraju ubrzano rešavati kako bi se uhvatio korak sa razvijenim evropskim državama.

U okviru uvodnih obraćanja prezentacije o aktuelnostima poslovanja, problematike i strategije razvoja održali su i predstavnici privrednih društava srpske elektroprivrede, Rudarskog basena  „Kolubara“, TE-KO „Kostolac“ i TENT.

U ime RB „Kolubara“ na otvaranju je govorio Slobodan Marković, pomoćnik direktora za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje, koji je prisutne upoznao sa posledicama koje su prošlogodišnje poplave nanale najvećem srpskom proizvođaču uglja i dinamici sanacije i revitalizacije proizvodne opreme na najproduktivnijeg ugljenkopa „Tamnava-Zapadno polje“.

Miloš Banjac, pomoćnik Ministra rudarstva i energetike ukazao je da energetika predstavlja kičmu privrednog i ekonomskog razvoja i da u skladu sa tim resorno ministarstvo radi na donošenju odgovarajućih zakonskih rešenja.

-U toku je donošenje podzakonskih akata u okviru novog Zakona o energetici koji je usvojen u decembru prošle godine. Usvajanje nove Energetske strategije kasni. Jednim delom iz formalnih, a odustajanje od Južnog toka jedan je od ključnih razloga za to. Iz spomenutog razloga Nacrt strategije mora biti podvrgnut određenim izmenama. Ovaj dokument bi trebalo da sagleda razvoj srpske energetike do 2030. godine - rekao je Banjac.

Predsednik Saveza energetičara prof. dr Nikola Rajakovićgovoreći o izazovima i perspektivama srpske energetike ukazao je na značaj sektora energetike kao razvojne poluge za celokupni privredni razvoj Srbije, sa posebnim akcentom na oblast energetske efikasnosti i održivog razvoja.

Profesor Aleksandar Gajić, član Nadzornog odbora EPS-a najavio je da će nova sistematizacija u EPS-u zaživeti za tri meseca. On je izrazio očekivanje da će dalji koraci u postuku korporativizacije u „Elektroprivredi Srbije“ dovesti  do željenih efekata, koji su od značaja ne samo za EPS, već i za celokupnu državu. Gajić je  apelovaona stručnu javnost da se usresredi na korišćenje nove tehnologije, tehnoloških postupaka, metoda i inovacija, što može dovesti do značajnog zapošljavanja mladih ljudi, kao i do brže reindustrijalizacije Srbije.