Srbija će tokom zime imati dovoljno uglja iz „Kolubare”, a velike snežne padavine i niske temperature mogu otežati, ali ne i ugroziti proces proizvodnje uglja na kolubarskim površinskim kopovima, izjavio je danas Tanjugu direktor tog rudnika Milorad Grčić.

„Rudari „Kolubare” spremni su za najteže zimske uslove, oni rade u najtežim uslovima rada 24 sata dnevno, 365 dana u godini, na izuzetno visokim i niskim temperaturama,” ukazao je Grčić i ponovio da građani Srbije mogu biti mirni, jer će biti dovoljno uglja za zimu.

On je najavio da će 31. decembra, dok svi slave Novu godinu, obići rudare koji rade na kopovima u „Kolubari” i pružiti im podršku.

U „Kolubari” su urađene brojne pripremne aktivnosti za zimski period, mogući su otežani uslovi rada, ali to se ne može bitno odraziti na proizvodne bilanse, kazao je Grčić i ocenio da, kada se uzmu u obzir posledice od poplava koje su kopovi pretrpeli, može se reći da je stanje termoenergetskog sistema stabilno.

Sada je, kaže, dnevna proizvodnja uglja iz „Kolubare” 75.000 tona, a u redovnim okolnostima, kada nije bilo štete od poplava, iz „Kolubare” put termoelektrana prosečno u ovo vreme upućivano oko 90.000 tona lignita.

„Proizvodnja u „Kolubari” je kontinuirana, a s obzirom na opšte poznatu činjenicu da su najjači adut „Kolubare” naši radnici, uveren sam da ćemo u 2015. godini ponovo imati nivo proizvodnje od pre poplava,” naglasio je Grčić i najavio da će to preduzeće u 2015. nastaviti pripreme za otvaranje novog kopa „Radljevo”.

Podsetio je da se od kolubarskog uglja proizvodi polovina srpske struje, a svaka četvrta sijalica u Srbiji sija zahvaljujući lignitu sa „Tamnava-Zapadnog” polja, koje je u maju poplavljeno i na kome je pre nekoliko dana počela proizvodnja uglja.

Grčić je naveo da zalihe uglja na deponiji u „Kolubari” u zimskom periodu 200.000 tona i objasnio da je ta interna deponija privremena, a da se „ozbiljnije” količine skladište na deponijama Termoelektrane „Nikola Tesla” (TENT) A i B u Obrenovcu.

U zimu se ulazi sa 1.200.000 do 1.300.000 tona lignita lagerovanih na TENT-ovim deponijama, a u ovom momentu mi smo preventivno napunili sve deponije sa ukupno 1,46 miliona tona uglja, naveo je Grčić.

On je podsetio da je, mimo očekivanja mnogih, sa kopa „Tamnava-Zapad” koji je bio poplavljen, ispumpana voda i počela proizvodnja uglja.

„Uspeli smo da završimo ovaj važan posao, zahvaljujući ogromnoj podršci premijera Srbije, EPS-a, velikom trudu firme „Južna Bačka” i najvažnije, zahvaljujući rudarima „Kolubare”, naveo je Grčić.

Nivo vode na tom kopu je, kako je podsetio, oboren za 24 metra, što je jednako visini jedne osmospratnice, da bismo došli do ugljenog sloja.

Na tom kopu je bio spreman i novi glodar i zbog toga ismo morali da čekamo revitalizaciju potopljene opreme već smo odmah počeli sa gradnjom trasa i montažom proizvodnog sistema, napomenuo je Grčić.

Ocenio je da je taj posao urađen nadljudskim naporima svih i dodao da su oboreni svi rekordi jer je proizvodnja na tom kopu pokrenuta samo nekoliko meseci nakon katastrofalnih poplava.

Nakon majskih poplava, podsetio je, nijedan kop u „Kolubari” nije radio, a vrlo brzo nakon toga su pokrenuti ugljeni sistemi na poljima „B” i „D”, da bi se došlo do proizvodnje uglja od 45.000 tona dnevno.

Uz velike napore svih, zatim je osposobljen kop „Veliki Crljeni” i počela proizvodnja dodatnih 20.000 tona dnevno, koja je povećana na 65.000 tona, podsetio je on i dodao da je najnovije pokretanje proizvodnje na kopu „Tamnava-Zapad” omogućilo dodatnih 10.000 tona uglja iz „Kolubare” dnevno, koje je sada dostiglo 75.000 tona dnevno, uz mogućnost da dosegne do 80.000 tona uglja na dan.

Izvor: Tanjug