– Ispumpali smo 93 od 187 miliona kubika vode koliko se nakon majskih poplava ulilo u “Tamnava-Zapadno polje” i očekujemo da za dvadesetak dana stignemo do prvih ugljenih etaža na ovom površinskom kopu - rekao je danas premijer Aleksandar Vučić tokom posete Rudarskom basenu “Kolubara”. On je prisustvovao početku transporta na radnu poziciju novog bagera SchRs740L, za koji je opremu iz sopstvenih sredstava nabavila “Elektroprivreda Srbije”, a čije sklapanje je, u saradnji sa čuvenom nemačkom kompanijom “Thyssen Krupp”, realizovala “Kolubara-Metal”, firma koja je nedavno vraćena pod okrilje EPS-a.

Vučić je istakao da sanacija štete koju su katastrofalne poplave nanele elektroenergetskom sistemu ide po planu i da se očekuje da deo proizvodnje uglja na “Tamnava-Zapadnom polju” bude pokrenut polovinom decembra, a da ona bude sasvim obnovljena do kraja januara.

– Oporavak najvećeg “Kolubarinog” kopa imaće veliki uticaj na poboljšanje bruto dohotka naše zemlje. U međuvremenu, dok proizvodnja uglja ne bude vraćena na svoj uobičajeni nivo (oko 90.000 tona dnevno), na deponijama TENT-a imamo više od 1,4 miliona tona tako da sa sigurnošću mogu da potvrdim da će, uz uvoz koji je stabilan, ove zime struje biti dovoljno i neće biti njenog poskupljenja - rekao je premijer Vučić.

Početku transporta novog bagera prisustvovali su i ministar rudarstva I energetike Aleksandar Antić, direktor “Elektroprivrede Srbije” Aleksandar Obradović, direktor Rudarskog basena “Kolubara” Milorad Grčić, direktor EMS Nikola Petrović, predstavnici sindikalnih organizacija “Kolubare” i EPS-a i brojni predstavnici privrednih društava i kompanija učesnika u realizaciji projekta koja je trajala 18 meseci i čija vrednost iznosi oko 17,9 miliona evra.