Proizvodnja uglja na površinskom kopu „Veliki Crljeni“ Rudarskog basena „Kolubara“ počela je punim kapacitetetom 7. avgusta, pedeset dana pre nego što je najavljeno u prvom trenutku nakon katastrofalne poplave u maju kada se u ovaj ugljenokop ulilo oko 27 miliona kubika vode.

Moćni bager „glodar 2“, prvog dana rada nakon prekida i remonta, zajedno sa direktorom RB „Kolubara“ Miloradom Grčićem, obišao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je tom prilikom izjavio:

– Iako su prvobitne procene govorile da će za ovaj posao biti potrebno mnogo više vremena, uz velike napore rukovodstva i svih zaposlenih, već danas smo uspeli da pokrenemo „Velike Crljene“, koji će dnevno proizvoditi dodatnih 20.000 tona lignita. Za tih pedesetak dana, do 1. oktobra, koji je bio planirani rok, biće iskopano ukupno oko milion tona, što, kada se preračuna u novac koji bi u tom periodu bio potrošen na uvoz struje predstavlja uštedu od preko trideset miliona evra. Smatram da je naš elektroenergetski sistem u prethodnih nekoliko meseci pokazao da je fleksibilan i da, zahvaljujući stručnosti i požrtvovanosti zaposlenih,  može da izađe na kraj i sa katastrofalnim problemima kao što je ovaj koji nas je zadesio – rekao je Antić.

Direktor „Kolubare“ Milorad Grčić objasnio je da se, za sada, ugalj odlaže na deponiju u Kaleniću i da se, uvođenjem „Velikih Crljena“ u rad, ukupna dnevna proizvodnja na tri kopa podiže na oko 65.000 tona.

– Očekujemo da će se, tokom narednih nekoliko dana, ukupan bilans popeti sa oko 75, na čitavih 80 odsto od količine koju je ovaj Rudarski basen proizvodio pre poplave. Pokretanje „Velikih Crljena“ u ovom roku zaista je veliki uspeh, posebno s obzirom na to da smo ga postigli sopstvenim kapacitetima, koristeći domaće pumpe kojima smo, u vremenskim uslovima koji nam nisu išli na ruku, ispumpali više od 22 miliona kubnih metara vode – rekao je Grčić.

Ministar Antić podsetio je da je u toku prikupljanje ponuda za posao ispumpavanja vode iz „Tamnava-Zapadnog polja“, najproduktivnijeg „Kolubarinog“ kopa koji je još uvek pod vodom.