Iz eksploatacionog polja kopa „Tamnava-Zapadno polje” ispumpano je 1,7 miliona metara kubnih vode, tokom prethodnih deset dana od kada je u rad uključena pumpa iz Rudnika „Kovin”. Voda se ispumpava u staro korito reke Kladnice, koja se uliva u Kolubaru.

Reč je o pumpi visokog kapciteta, tri megavata snage, koja je 24. jula, uključena u posao ispumpavanja vode iz tamnavskog ugljenokopa „Zapadno polje”. Kapacitet ove pumpe je 12.000 metara kubnih na sat. Obzirom na kapacitet pumpe u prethodnom periodu moglo je biti ispumpana i veća količina vode, ali je zbog obilnih padavina i velikog priliva kiše zabeleženo da je nivo vode u kopu je spušten za 14 centimetara.

Ova pumpa u Kovinu radila je na bageru na vodi, pa je pre uključivanja u rad bilo izvršeno prilagođavanje drugim uslovima rada. Rekonstrukciju pumpnog postrojenja i prilagođavanje drugim uslovima rada uradile su službe „Metala”, PK „Veliki Crljeni” i PK „Tamnava-Zapadno polje”. Na metalni ponton, dužine 18 metara i širine četiri metra smešteno je postolje, pumpa, pomoćne pumpe, uljne pumpe za podmazivanje, elektroprema za rad postrojenja i prateće opreme, nosači za usisni i potisni deo cevovoda. Celo ovo postrojenje je teško oko 100 tona.