Službom i lomljenjem slavskog kolača u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Baroševcu, kao i odavanjem počasti jamskim rudarima u Rudovcima, obeležena je rudarska slava Sveti Prokopije.

Proslavi su prisustvovali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, direktor Rudarskog basena „Kolubara” Milorad Grčić, predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević, predsednik Sindikalne organizacije „Kolubara” Miodrag Ranković i drugi.

Aleksandar Antić u ime resornog ministarstva čestitao je slavu svim rudarima, istakavši da oni,  poput Svetog Prokopija Jerusalimskog, žrtvuju svoj život, zdravlje i izlažu se opasnosti kako bi svi ljudi u ovoj zemlji živeli dobro.

– Zahvaljujem se ovim radnim ljudima koji su posle velike tragedije koja nas je zadesila dali sve od sebe proteklih meseci kako bi proizvodnja uglja u „Kolubari” bila ponovo uspostavljena. Trenutno se proizvodi oko 50.000 tona uglja dnevno, već u narednih nekoliko nedelja očekujemo da će proizvodnja biti podignuta na 70.000 tona, a očekujemo i da ćemo u narednih nekoliko nedelja početi sa ispumpavanjem kopa „Tamnava-Zapadno polje“.

Zorana Mihajlović je u ime Vlade Srbije čestitala praznik i pohvalila odnos koji rudari imaju prema životu, ali i prema svojoj državi.

– Podrška koju ste dali Zakonu o radu pomaže ostvarenju našeg zajedničkog cilja da EPS bude reformisan, što će dovesti do toga da Srbija bude efikasnija i da ostvaruje brži privredni rast – rekla je Mihajlović.

Pozdravljajući okupljene, Milorad Grčić, direktor „Kolubare“, istakao je da nakon katastrofe koja je zadesila kopove nema mnogo razloga za slavlje, ali da nadležna ministarstva, rukovodstvo i svi zaposleni ulažu maksimalne napore da se, korak po korak, ovaj Rudarski basen vrati na nivo na kome je bio pre 15. maja.

– Obeležavanje današnjeg praznika posebno je značajno jer predstavlja ohrabrenje pred susret sa izazovima koji nas očekuju – rekao je Grčić.

Predstavnici sindikata EPS-a i „Kolubare“ istakli su da se za prava i bolji život rudara treba boriti svakoga dana.

– Očekuju nas  pregovori o Kolektivnom ugovoru koji će biti dugi i mukotrpni, ali se nadamo da ćemo na kraju pronaći zajednički jezik i rešenje koje će biti prihvatljivo za sve strane – najavili su Đorđević i Ranković.