Predsednici Sindikata „Elektroprivrede Srbije“ Milan Đorđević i Rudarskog basena „Kolubara“ Miodrag Ranković podržali su danas, u ime zaposlenih, novi Predlog Zakona o radu koji je u subotu usvojila Vlada Republike Srbije. Na konferenciji za štampu održanoj u Poslovodstvu Rudarskog basena „Kolubara“ oni su, zajedno sa direktorom Miloradom Grčićem, istakli da je, u trenutku koji je veoma težak za najvećeg proizvođača uglja u našoj zemlji važno da novi reformski akt bude usvojen i primenjen, kao i da ima prostora da se još radi na njegovom poboljšanju.

-Majske poplave nanele su ogromnu štetu „Kolubari“ i donele velike probleme kompletnoj „Elektroprivredi Srbije“. Smatram da je važno da, kao predstavnik privrednog društva koje je jedan od glavnih oslonaca srpske energetike, uz podršku sindikata kojima je u interesu dobrobit firme i svih zaposlenih, podržim novi predlog Zakona, koji sigurno nije idealan, ali je mnogo bolji od prethodnog. Smataram da je u javnosti nepotrebno podignuta prevelika prašina i da svi radnici koji su i do sada pošteno zarađivali svoje plate, a takvih je u „Kolubari“ i EPS-u ogromna većina, nemaju razloga za brigu – rekao je direktor Grčić.

Predsednik Sindikalne organizacije EPS-a Milan Đorđević rekao je da je Sindikat, iako nije od samog početka bio uključen u aktivnosti Vladinih radnih grupa koje su pripremale Zakon, tokom proteklih nekoliko dana uspeo da utiče na izmenu nekih rešenja koja su posebno značajna za radnike „Elektroprivrede“.

-Amandmani se odnose na stavke u vezi sa smenskim radom, uvećanjem  zarade po osnovu minulog rada, kao i isplatom otpremnina. Imali smo primedbu i na predlog da svi Kolektivni ugovori prestanu da važe u roku od šest meseci nakon usvajanja Zakona, ali će se o tome još razgovarati. U ovako teškom trenutku za energetiku i, uopšte, privredu naše zemlje, važno je da svi napravimo korak napred i konačno pokrenemo stvari u pravom smeru – rekao je Đorđević.

Miodrag Ranković, predsednik Sindikata „Kolubare“ rekao je da radnici ovog privrednog društva nemaju razloga da se osećaju ugroženim.

-Problem zbog donošenja novog zakonskog okvira imaće samo oni koji su i do sada radili na štetu svih. Nadam se da će, uz usvajanje predloženih amandmana, koje očekujemo, i dobru primenu, Zakon o radu gigantu kao što je „Kolubara“ doneti samo korist.