Na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje”, počeo je investicioni remont rotornog bagera „glodar 2000” i „odlagača 1”, proizvodne opreme Prvog BTO (bager-traka-odlagač) sistema, koji nije poplavljen, jer je lociran na najvišoj visinskoj koti ovog kopa. Uporedo sa remontnim aktivnostima na bagerima, u toku su i aktivnosti na rekonstrukciji proizvodne linije.

Kao i do sada, za remontne aktivnosti na bagerima i odlagačima zadužene su stručne službe ogranka  „Metal”.  Planirano je da radnici kopa „Tamnava-Zapadno polje” u tom periodu završe trase i osposobe tračne transportere i stanice, čime će dva proizvodna sistema za otkrivanje otkrivke na kopu „Tamnava-Zapadno polje” biti spremna i osposobljena za rad.

Od kada su uključeni u rad do majskih poplava, sistemi za proizvodnju otkrivke na ovom tamnavskom kopu bili su najproduktivniji na kolubarinim ugljenokopima i poznati po proizvodnim rekordima koji su u prethodnom periodu beleženi.

Na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje”, najproduktivnijem kopu RB „Kolubara”,  u prošloj godini je proizvedeno 14.6 miliona tona uglja, što je polovina ukupno proizvedenih količina uglja na kolubarskim kopovima. Na bazi uglja koji se proizvodi u RB „Kolubara”, u termokapacitetima se proizvodi polovina električne energije, što ovaj proizvodni lanac čini osloncem elektroenergetske stabilnosti države.