Predsednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek, koja je u dvodnevnoj poseti našoj zemlji, obišla je danas u društvu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i direktora Rudarskog basena „Kolubara“ Milorada Grčića površinski kop „Tamnava-Zapadno polje“, da bi se na licu mesta upoznala sa štetom koju je najveći srpski proizvođač uglja pretrpeo tokom majskih poplava.

-Slovenija će, zajedno sa Francuskom i Evropskom komisijom predsedavati međunarodnom donatorskom konferencijom za prikupljanje sredstava za pomoć Srbiji i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da članicama Evropske unije objasnimo razmere posledica strašne elementarne nepogode koja je zadesila region. Dobila sam garancije da ćemo već polovinom narednog meseca imati konkretne procene štete, sa kojima ćemo se obratiti svim nadležnim međunarodnim institucijama koje će, nadamo se, pokazati solidarnost i pomoći ljudima u poplavljenim područjima da se što pre vrate normalnom životu – rekla je premijerka Bratušek.

Ministar Antić zahvalio se susedima na tome što su prvi, u momentima kada je situacija bila najkritičnija, a pre svega u odbrani TENT-a.

-Činimo sve što je u našoj moći da potpuno stabilizujemo energetski sistem i da što pre ispumpamo vodu iz kopova. Kada je reč o „Tamnava-Zapadnom polju“, u toku je izrada projekta ispumpavanja, koji, naravno, uzima u obzir bezbednost i zaštitu životne sredine, i nadamo se da ćemo već krajem juna, početkom jula moći da započnemo i ovaj kompleksan posao – najavio je Antić.

Direktor „Kolubare“ Milorad Grčić zahvalio se premijerki Bratušek na poseti i podršci i istakao da je od nje dobio uverenje da će pomoć ugroženima nastaviti da stiže iz svih zemalja u regionu.

-Proizvodnja u „Kolubari“ trenutno je na stabilnih pedeset procenata i mi zajedno ulažemo velike napore da se situacija popravi što je pre moguće. Domaće pumpe koje su sada instalirane ispumpavaju oko četiri kubna metra vode u sekundi, a nadamo se da ćemo uskoro iz inostranstva dobiti pomoć u opremi koja bi nam omogućila da ovu količinu dupliramo. Nadamo se da ćemo do septembra uspeti da pokrenemo kop „Veliki Crljeni“, što bi proizvodnju podiglo na 70 odsto one koja je bila u redovnim uslovima, pre poplave – rekao je Grčić.

Direktor je naglasio da se zahvaljujući uglju iz „Kolubare”, proizvodi 52 do 54 odsto struje u Srbiji, što dovoljno govori koliko je važno da se problem ispumpavanja vode iz tamnavskih kopova što pre reši, kako bi što pre bila pokrenuta proizvodnja uglja.

Prioritet svih aktivnosti EPS-a i RB „Kolubara” je početak ispumpavanja vode iz kopa „Tamnava-Zapadno polje” gde se nalazi oko 210 miliona kubika vode, a dubina vode na pojedinim mestima je i do 60 metara.