Direktor RB „Kolubara” Milorad Grčić i dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu prof. dr Branko Kovačević, potpisali su Memorandum o razumevanju. Dokument će biti osnova dugoročne saradnje, koja podrazumeva pomoć Elektrotehničkog i drugih tehničkih fakulteta u obnovi proizvodnje u RB „Kolubara”, saradnju na polju unpređenja nastave na fakultetu, kroz studentsku praksu, zajedničke projekte i organizaciju specijalističkih kurseva za inženjere.

Profesor Kovačević je, nakon potpisivanja Memoranduma, izjavio da je „Kolubara” najznačajniji sistem u zemlji, i da je bitka za „Kolubaru”, istovremeno bitka za Srbiju.

– Kratkoročni cilj ugovora je sanacija štete nastale posle poplava. Pokušaćemo da, u saradnji sa stručnjacima rudarskog basena i drugih tehničkih fakulteta Univerziteta u Beogradu, period sanacije skratimo. Naš cilj je da „Kolubara” što pre počne da radi punim kapacitetom, jer ako se to ne desi, Srbija će biti u ozbiljnom problemu – rekao je prof. Kovačević.

On je podsetio da saradnja „Kolubare” i ETF-a traje još od sedamdesetih godina prošlog veka i da Memorandum predstavlja samo nastavak višedecenijske prakse. Sledeći sastanak rukovodstva „Kolubare” i profesora ETF-a planiran je za drugu polovinu sledeće nedelje.