Povrsinski kopovi - Barosevac
Get the Flash Player to see this rotator.

Prve tone kolubarskog lignita sa kopa Polje „B“, najstarijeg aktivnog površinskog kopa Rudarskog basena „Kolubara“, krenule su danas put Termoelektrane „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu. U kompoziciji voza sa 21 vagonom Železničkog transporta Ogranka „Prerada“, nedelju dana nakon prekida proizvodnje krenule su prve tone lignita za TENT B, što će dati veliki doprinos u stabilizaciji elektroenergetskog sistema Srbije.

- Veoma je važno pokrenuti proizvodnju u bilo kojoj meri. Pre sedam dana pogoni u „Preradi“ bili su preko dva metra pod vodom, a sada odavde upućujemo prvi voz sa ugljem. To pokazuje koliko je bilo teško sve pokrenuti, a posebno proizvodnju na ugljenom sistemu. U narednim danima očekujemo početak proizvodnje na BTS sistemu Polja „D“ što će podići nivo proizvodnje na 30.000 tona uglja dnevno - istakao je Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike naglasio je da je ovo je prvi korak u obnovi poplavljene zemlje, zahvaljujući se u ime Vlade Republike Srbije, rudarima „Kolubare“ što su nadljudskim naporima sačuvali proizvodne kapacitete rudarskog giganta. On je istakao da će elektroenergetski sistem biti potpuno stabilizovan kada počne proizvodnja električne energije u TENT-u „A“, što se uskoro očekuje.

V.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović ovom prilikom istakao je da je srpska energetika pretrpela veliku štetu, ali da su zaposleni u EPS-u potpuno predani obnavljanju kapaciteta.

- Ako se danas vodi bitka za „Kostolac“, TENT i termoelektranu „Morava“ u Svilajincu, bitka za sutra u Srbiji vodi se u „Kolubari“. Ovaj sistem je vraćen u život zahvaljujući ljudima koji su proteklih dana davali sve od sebe. Hvala onima koji su ovde provodili dane i noći u izuzetno teškim uslovima rada, hvala državnim organima, resosrnom ministru i predstavnicima Vlade - rekao je tom prilikom v.d. direktora EPS-a.