Prve tone kolubarskog lignita sa kopa Polje „B“, najstarijeg aktivnog površinskog kopa Rudarskog basena „Kolubara“, krenule su danas put Termoelektrane „Nikola Tesla B“ u Obrenovcu. U kompoziciji voza sa 21 vagonom Železničkog transporta Ogranka „Prerada“, nedelju dana nakon prekida proizvodnje krenule su prve tone lignita za TENT B, što će dati veliki doprinos u stabilizaciji elektroenergetskog sistema Srbije.

- Veoma je važno pokrenuti proizvodnju u bilo kojoj meri. Pre sedam dana pogoni u „Preradi“ bili su preko dva metra pod vodom, a sada odavde upućujemo prvi voz sa ugljem. To pokazuje koliko je bilo teško sve pokrenuti, a posebno proizvodnju na ugljenom sistemu. U narednim danima očekujemo početak proizvodnje na BTS sistemu Polja „D“ što će podići nivo proizvodnje na 30.000 tona uglja dnevno - istakao je Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike naglasio je da je ovo je prvi korak u obnovi poplavljene zemlje, zahvaljujući se u ime Vlade Republike Srbije, rudarima „Kolubare“ što su nadljudskim naporima sačuvali proizvodne kapacitete rudarskog giganta. On je istakao da će elektroenergetski sistem biti potpuno stabilizovan kada počne proizvodnja električne energije u TENT-u „A“, što se uskoro očekuje.

V.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Aleksandar Obradović ovom prilikom istakao je da je srpska energetika pretrpela veliku štetu, ali da su zaposleni u EPS-u potpuno predani obnavljanju kapaciteta.

- Ako se danas vodi bitka za „Kostolac“, TENT i termoelektranu „Morava“ u Svilajincu, bitka za sutra u Srbiji vodi se u „Kolubari“. Ovaj sistem je vraćen u život zahvaljujući ljudima koji su proteklih dana davali sve od sebe. Hvala onima koji su ovde provodili dane i noći u izuzetno teškim uslovima rada, hvala državnim organima, resosrnom ministru i predstavnicima Vlade - rekao je tom prilikom v.d. direktora EPS-a.