Na inicijativu Udruženja čuvara srpske tradicije i običaja „Prela i posela“, a pod pokroviteljstvom Rudarskog basena „Kolubara“, kod Protočnog jezera reke Kolubara (na širem odručju mesta Veliki Crljeni), 14. septembra biće održana masovna svečanost povodom obeležavanja značajnog jubileja – stote godišnjice Kolubarske bitke. Ideja je da se toga dana preko deset hiljada ljudi iz cele Srbije, ali i inostranstva, uhvati za ruke i simbolično formira kolo koje će čitavom svetu poslati poruku mira i solidarnosti, kao i zahvalnosti precima za žrtve koje su podneli tokom Prvog svetskog rata.

- S obzirom na to da se delatnost Rudarskog basena „Kolubara“ odvija na teritoriji opština Lazarevac, Lajkovac i Ub, kao i da veliki broj zaposlenih potiče upravo sa područja na kome se čuvena bitka odigravala, smatramo da je naša obaveza, kao društveno odgovornog preduzeća, da prigodno obeležimo godišnjicu ovog velikog istorijskog događaja – rekao je Goran Perišić, šef kabineta direktora RB “Kolubara” i predsednik Organizacionog odbora manifestacije, čija priprema je uveliko u toku.

Inicijativa je dobila blagoslov episkopa šumadijskog Jovana, episkopa valjevskog Milutina, podršku Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije, Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Privredne komore Beograda, predstavnika lokalne samouprave svih opština sa područja na kome se bitka odigrala, kao i brojnih kulturno-umetničkih društava i drugih udruženja koja se bave kulturom iz gradova širom zemlje, ali i dijaspore. Ukoliko sve protekne kako je planirano, kolo bi trebalo da uđe i u Ginisovu knjigu rekorda.