Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Eigner posetio je Direkciju Rudarskog basena „Kolubara” u Lazarevcu. Na sastanku se rukovodstvom RB „Kolubara” i predstavnicima opština Lazarevac, Lajkovac i Ub, ambasador je upoznat sa investicionim ciklusom koji sledi u narednim godinama u “Kolubari” i njenim značajem u srpskom energetskom sistemu. Nakon sastanka, predstavnici delegacije su sa domaćinima obišli površinski kop „Tamnava-Zapadno polje”.

- Današnji sastanak je važan za buduću privrednu saradnju Srbije i Austrije. Pored investicija koje su već započete, „Kolubara” očekuje najbitnije ulaganje za dugoročnu stabilnost srpske energetike, otvaranje površinskog kopa „Radljevo”. Vrednost investicije će u narednim godinama dostići 750 do 800 miliona evra – rekao je direktor „Kolubare” Milorad Grčić.

Na sastanku se govorilo o ulaganjima u energetski sektor i potencijalima razvoja malih i srednjih preduzeća na prostorima lokalnih samouprava na kojima se eksploatiše kolubarski lignit. Pored razgovora o oblicima potencijalnog partnerstva, istaknuta je i važnost razmene iskustava, znanja i korišćenja savremenih tehnologija rada.

- Razgovarali smo o mogućnostima saradnje austrijskih kompanija sa RB „Kolubara”, kao veoma bitnom kompanijom za srpsku privredu. Austrija raspolaže velikim znanjem u oblasti rudarstva, i u određenim oblastima je najbolja na svetu. Siguran sam da zbog ekspanzije „Kolubare” postoje velike šanse za austrijske kompanije i da će se intenzivna saradnja srpske i austrijske privrede još više produbiti - rekao je ambasador Eigner.

Pored ambasadora, sastanku su, u ime austrijske delegacije, prisustvovali Andreas Haidenthaler, savetnik Trgovinskog odeljenja i Boris Kostić, specijalista za energetiku. RB „Kolubara” su predstavljali Milorad Grčić, direktor, Mihailo Petrović, zamenik direktora i Branko Petrović, pomoćnik direktora za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje. Lokalne samouprave zastupali su Bojan Stević (Lazarevac), Darko Glišić (Ub) i Goran Milovanović (Lajkovac).