Jubilarni, trideseti naučno-stručni skup, „Energetika 2014“, u organizaciji Saveza energetičara, danas je svečano otvoren na Zlatiboru i trajaće do 28. marta. Među više od 800 učesnika su i predstavnici Rudarskog basena „Kolubara“, JP EPS i drugih privrednih društava, državnih institucija i energetskih kompanija iz Srbije i inostranstva.

U obraćanju Miluna Babića, predsednika Organizaciono-programskog odbora savetovanja, istaknuta je važnost energetskog sektora za razvoj celokupne privrede Srbije.

- Energetika je danas ključni činilac političkog, ekonomskog i društvenog razvoja savremenog sveta. Verujemo da će i ovo internacionalno savetovanje, svojim naučnim rezultatima ostvariti značajan i pozitivan uticaj na dalji razvoj nauke i energetskog sektora – rekao je Babić.
Milivoje Nikolić, pomoćnik direktora RB „Kolubara“ za proizvodno-tehničke poslove, u uvodnoj reči istakao je uspešne proizvodne rezultate i najavio najvažnija buduća investiciona ulaganja u „Kolubari“.

- Pripreme za otvaranje novih površinskih kopova, od kojih se strateški izdvaja kop „Radljevo“, su prioritetne aktivnosti u oblasti investicija. Samo u ovaj kop uložićemo 700 miliona evra. Pored „Radljeva“, u toku su pripreme i za otvaranje Polja „E“ i Polja „G“. Ova tri kopa, u narednim decenijama, činiće okosnicu razvoja „Kolubare“ i biti oslonac sigurnosti elektroenergetskog sistema Srbije -  istakao je Nikolić.

Strateško planiranje razvoja energetike i energetske politike, savremene tehnologije u korišćenju uglja, nafte i gasa u proizvodnji toplotne i električne energije, samo su neke od tema o kojima će se govoriti na naučnom i stručnom delu savetovanja. Tokom trodnevnog naučnog skupa, veliki broj učesnika imaće priliku za razmenu iskustava u oblasti energetske politike.