Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine prof. dr Zorana Mihajlović obišla je Kancelariju za koordinaciju poslova vezanih za otvaranje Površinskog kopa „Radljevo“, koja je juče zvanično počela sa radom na Ubu, i tom prilikom izjavila da projekat pokretanja novog ugljenokopa u okviru Rudarskog basena „Kolubara“ ima punu podršku Vlade Srbije. Nakon radnog sastanka, kome su prisustvovali direktor RB „Kolubara“ Milorad Grčić i predsednik opštine Ub Darko Glišić, ministar Zorana Mihajlović izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da su krenuli konkretni koraci u realizaciji projekta koji ima veliki značaj za budućnost elektroprivrede Srbije.

-Očekujemo da će prve tone uglja sa „Radljeva“ krenuti 2018-2019. godine, što je jedan od preduslova održavanja proizvodnje u „Kolubari“ i stabilnosti našeg elektroenergetskog sistema. Prve količine uglja kretaće se oko dva miliona tona godišnje, s tim da će se ta količina povećati do 7,5 miliona tona lignita. Vrednost ulaganja neophodnih za to iznosi između 140 i 200 miliona evra, što su podaci koji dovoljno govore o značaju ove investicije – rekla je Zorana Mihajlović.

Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“, istakao je da je početak rada kancelarije na Ubu simbolički važan dogadjaj za ovo privredno društvo i dodao:

- Pokretanje novog kopa je višegodišnji posao koji zahteva detaljno planiranje i ulaganja koja se mere stotinama miliona evra. Napredovanje rudarskih mašina menja izgled kompletnih opština i smatram da Ub ima privilegiju što se upravo na njegovoj teritoriji realizuje jedan ovako značajan projekat. Očekujem da ćemo, zajedničkim naporima, uspeti da ostvarimo planove i, u roku od nekoliko godina, pokrenemo proizvodnju lignita na novom kopu.

Predsednik opštine Ub Darko Glišić nakon radnog sastanka zahvalio se Zorani Mihajlović i Vladi Srbije na podršci i razumevanju koje su pokazali u proteklom periodu, kada je reč o otvaranju „Radljeva“.

- Ub ima sreću što će biti mesto ovako velikih ulaganja i nadam se da će ona biti zamajac razvoja kompletne naše opštine – dodao je Glišić.