Na radnom sastanku kome su danas u Baroševcu prisustvovali direktor Rudarskog basena „Kolubara“ Milorad Grčić sa saradnicima, predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević i predstavnici mesne zajednice,  razmatrani su dinamika i aktuelni problemi vezani za radove na izmeštanju starih i izgradnji novih infrastrukturnih objekata u ovom mestu u blizini Lazarevca.

Projekat preseljavanja baroševačkog groblja je izuzetno bitan za razvoj  RB „Kolubara“ i kopa Polje „B/C“. Premeštanje baroševačkog groblja je jedan od uslova da se olakšaju uslovi rada i otkopavanje uglja i otkrivke na ovom površinskom kopu.

Konstatovano je da je, trenutno, najvažniji posao izmeštanje seoskog groblja, na kome zajedno rade Odbor za preseljenje i predstavnici „Kolubare“ koji su zaduženi za nadzor ovog osetljivog projekta.

-Svi problemi koji se u hodu pojavljuju moraju biti prevaziđeni efikasno, uz zajedničko zalaganje, jer je za „Kolubaru“ neprihvatljivo da posao trpi zbog tehničkih poteškoća, u situaciji kada su oni kojima je najteže, staraoci grobnih mesta, pristali na saradnju i maksimalno nam izašli u susret. Nećemo, ni po koju cenu, dozvoliti da iko od meštana na kraju bude nezadovoljan – rekao je Grčić.

Gosti su obišli i novo groblje, ne bi li se na licu mesta uverili u to kako napreduju radovi, kao i novu školu koja je nedavno završena, a čija izgradnja je započeta još 1998. godine.

-Završavanjem ovog modernog objekta, „Kolubara“ je, bar delom, ispunila svoju obavezu prema meštanima Baroševca. U pitanju je zgrada koja ispunjava najviše standarde i ima sportsku halu kakva postoji u samo još tri mesta u celoj Srbiji. Projekat nije bio jeftin, ali najmlađi Baroševčani zaslužuju da imaju takve uslove za boravak i obrazovanje, jer će veliki deo njihovog sela biti izmešten zbog obezbeđivanja proizvodnje u „Kolubari“ – rekao je Grčić i dodao da je formirana i  Komisija za toplifikaciju Baroševca, kao i da je izrada ovog projekta (koji će obuhvatiti i susedno selo Rudovci) u toku.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata EPS-a, koji je i meštanin i odbornik iz Baroševca prilikom obilaska je rekao:

-U ovo selo, čijih 70 odsto će nestati sa karte zbog napredovanja kopova, nikada ništa nije ulagano. Realizujući pomenute projekte, rukovodstvo „Kolubare“ se konačno odužilo meštanima za loše uslove u kojima decenijama žive i žrtve koje su u tom periodu morali da podnesu – rekao je Đorđević.