Rudare Polja „D”, najvećeg ugljenokopa Rudarskog basena „Kolubara”, obišli su danas Zorana Mihajlović i Dejan Trifunović, ministarka energetike i pomoćnik za elektroenergetiku. Domaćini posete, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara” i Milan Đorđević, predsednik sindikata radnika „Elektroprivrede Srbije” upoznali su predstavnike resornog ministarstva sa trenutnom situacijom u proizvodnji uglja, koja se, uprkos lošim vremenskim uslovima, odvija planiranom dinamikom.

Ministarka energetike je istakla da je RB „Kolubara” glavni faktor stabilnosti energetskog sistema Srbije i da je zato insistirala da danas dođe da obiđe rudare koji rade u veoma teškim uslovima rada i da im poruči da ministarstvo i država znaju u kakvim uslovima oni rade.

Ovom prilikom, Zorana Mihajlović je najavila da su u narednih četiri do pet godina u „Kolubari” planirana ulaganja od 100 miliona evra.

Govoreći o zahtevima sindikata EPS-a, Mihajlovićeva je istakla da su razgovori sa njima počeli pre tri dana, jedan deo razgovora je uspešno završen, a biće nastavljeni u utorak i sredu.

-Nema tog problema koji ne može da se reši, ukoliko se sedne za sto i dogovara i to je moja poruka, posebno za one, koji su ovde u „Kolubari” angažovani preko „Kolubara-Usluga”. Ovi mladi ljudi sigurno će biti deo sistema EPS-a, jer je reč o mladim ljudima sa kojima „Kolubara” treba da opstane -rekla je Mihajlovićeva.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a istakao je zahvalnost ministarki na poseti, koja je, kako je naveo velika satisfakcija za zaposlene koji i u najtežim vremenskim uslovima ostavaruju planirane proizvodne rezultate.

Komentarišući status razgovora sa predstavnicima ministarstava, Đorđević je rekao da je već dogovoreno oko 80 odsto zahteva koje su imali radnici EPS-a, i najavio nastavak razgovora i borbu sindikata za prava radnika. Takođe, naglasio je da elektroenergetski sistem bez obzira na sve, neće biti ugrožen.

-Tokom 2013. godine na kopovima je ostvarena prekoplanska proizvodnja, ovaj trend nastavljen je i od početka ove godine. Uz odlične proizvodne uspehe, u prošloj godini smo zahvaljujići reformama koje sprovodimo, zabeležili pozitivno finansijsko poslovanje – istakao je Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara”.