Na Ubu je danas svečano otvoreno evropsko predstavništvo kineske državne nacionalne elektro-energetske kompanije SINOMACH-CNEEC-CNEETC u Srbiji. Džang de Kun, generalni direktor kompanije, naglasio je da će u narednom periodu početi intenzivna saradnja kroz ulaganja ove kompanije u brojne potencijale srpske privrede. Ni Vejhong, direktor regionalnog centra za Evropu, najavio je brojne projekte i istakao zainteresovanost kineske kompanije za ulaganja u rudarski i energetski sektor, a pre svega za projekte otvaranja kopa „Radljevo” i završetka izgradnje Termoelektrane „Kolubara B”. Ta nacionalna kineska koroporacija spremna je da uloži 1,3 milijarde evra samo u ova dva projekta.

Pozdravljajući goste u ime opštine Ub, Darko Glišić, predsednik opštine istakao je zadovoljstvo što je veliko angažovanje prijatelja opštine i predstavnika vlasti, rezultiralo današnim otvaranjem prvog regionalnog evropskog centra jedne od najvećih kineskih kompanija u Srbiji.

-Velikim radom uspeli da nađemo način da ovaj objekat koji je poslednjih sedam  godina nefunkcionalan nastavi da živi, a u narednim mesecima očekujemo zapošljavanje lokalnog stanovništva. Prisustvo kompanije iz Kine, koja je svetska ekonomska supersila i zaposljava četiri miliona ljudi u Ubu je jasan signal svim investitorima da je Ub mesto gde se treba ulagati. Ovo je veliki dan za našu opštinu i šansa za razvoj celog regiona – istakao je Darko Glišić.

Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Ambasade Repblike Kine u Srbiji, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara” sa saradnicima, predstavnici lokalne samouprave Ub i brojni predstavnici privatnih firmi iz ovog kraja. Nakon svečanog otvaranja, potpisani su prvi ugovori o saradnji.