Humanitarna pomoć od 120 tona sušenog uglja u najkraćem roku biće upućena eparhiji Raško-prizrenskoj, dogovorili su na jučerašnjem sastanku, Milorad Grčić, direktor Rudarskog basena „Kolubara” i Veran Matić, direktor Fonda B92. Donacija vredna 10.000 evra biće raspoređena manastirima Gračanica i Visoki Dečani i eparhijskom domu u Prizrenu.
-Kao predstavnik najvećeg privrednog društva u okviru EPS-a, čast mi je da izađem u susret potrebama naših manstira i pomognemo im da lakše prebrode zimu. Ovo je nastavak pomoći verskoj zajednici na Kosovu, s obzirom da je „Kolubara” i ranije donirala kosovske manastire. U saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, pre mesec dana „Kolubara” je uputila pomoć od 100 tona uglja kolektivnom centru u Štrpcu – rekao je Milorad Grčić, direktor „Kolubare”.
Zahvaljujući na pomoći, direktor Fonda B92, Veran Matić je podsetio da već četiri godine traje akcija „Hrane za enklave” koja je prerasla u širu akciju pomoći drugim institucijama na Kosovu i da je ovaj Fond, učestvovao u opremanju novoizgrađenog prizrenskog konaka u manastiru Visoki Dečani, opremio je zajedničke prostorije studenata Bogoslovije u Prizrenu, a pomogao je i izgranju ograde oko manastira Devič. U okviru organizacije „Majka devet Jugovića”, koja radi pod Eparhijom Raško-prizrenskom, Fond B92 je pomogao izgradnju farma koza i ovaca, kao i mlekaru.