U Rudarskom basenu “Kolubara” nakon uspravljanja prvog dela stuba rotornog bagera 740 L krajem prošle nedelje koji je najkompleksnija faza u njegovom podizanju, na placu u Kaleniću kopa “Tamnava” juče je ovaj vitalni deo mašine postavljen na obrtnu platformu.

Deo koji je izrađen u proizvodnim halama “Kolubara-Metala”, glavnog podizvođača za čeličnu konstrukciju nemačkog “Krupa”, težak je 97 tona. Operaciju podizanja otežavao je jak vetar čiji udari su dostizali i do 12 metara u sekundi, ali su radnici na radilištu, prema rečima Gorana Kojovića, šefa radilišta, iskoristili trenutak kada je vetar oslabio i uspešno postavili ovaj deo stuba na platformu. Preostala dva dela tornja biće podignuta na obrtnu platformu za sedam dana, čime će se centralni stub ukupne težine 133 tone kompletirati.

Na placu se trenutno nalazi 60 odsto od 1.250 tona čelične konstrukcije, a radovi se paralelno odvijaju i na drugim čeličnim sklopovima kao što je strela balasta.

Rotorni bager 740 L finansira se sredstvima Elektroprivrede Srbije i to je investicija vredna 18,7 miliona evra. Kada krajem maja sledeće godine bude predat na korišćenje površinskom kopu “Tamnava-Zapadno polje” radiće na otkopavanju međuslojne jalovine.