Zaposleni na površinskom kopu „Tamnava-Zapadno polje”, najproduktivnijem otkopu Rudarskog basena „Kolubara”, početkom oktobra, nepuna tri meseca pre kraja godine, ispunili su godišnji plan proizvodnje otkrivke od 24 miliona kubika.

Na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” tokom prvih deset meseci 2013. godine je proizvedeno 25,4 miliona tona lignita, što je dva odsto više od plana. U istom vremenskom periodu, u RB „Kolubara” otkopano je i odloženo 56,8 miliona kubika otkrivke, što je pet odsto više od planom predviđenog bilansa za prvih deset meseci.

Popunjenost deponija termoelektrana ugljem, pred početak zimske sezone, je  iznad plana. Na deponijama  TE „Nikola Tesla”  je devet odsto više uglja nego što je planirano. Deponija TE „Kolubara” popunjena 28 odsto iznad plana, dok je popunjenost deponije TE „Morava” 23 odsto iznad bilansa.

S obzirom da se na bazi kolubarskog lignita proizvede polovina srpske struje, značaj prekoplanske popunjenosti deponija termokapaciteta ugljem izuzetno je bitan u zimskom periodu.

Prekoplanski proizvodni rezultati u RB „Kolubara”, gde se otkopa 70 odsto ukupne proizvodnje uglja u zemlji, garant su sigurnosti proizvodnje električne energije u predstojećem periodu.