Na montažnom placu u Kaleniću, na donju gradnju rotornog bagera u montaži 740 L podignuta je obrtna platforma teška 118 tona. Zaposleni na radilištu iz “Metala”, glavnog podizvođača nemačkog “Krupa”, ovaj posao uradili su uz pomoć četiri dizalice, dve od 60, a druge dve od 100 tona nosivosti.

Obrtna platforma za novi bager, koji će sledeće godine biti predat na korišćenje kopu “Tamnava-Zapadno polje”, na plac je iz proizvodnih hala “Metala”, stigla početkom jula iz tri dela koja su zavarena.

Do sada je na bageru, koji se finansira sredstvima EPS-a i čija je vrednost 18,7 miliona evra, montirano 30 odsto, a u pripremi je 10 odsto opreme.

“Metal” je tehnički i kadrovski najopremljenija metalska firma u zemlji i regionu, a kvalitet radova na montaži ovog bagera još jedan je pokazatelj važnosti povratka “Metala” pod okrilje RB “Kolubara”.

Povratkom “Metala” praktično je omogućen nastavak rada kompanije, kao i kontinuitet stabilnosti proizvodnje na kolubarskim kopovima, što je garant sigurnosti proizvodnje uglja i električne energije.