Na upravo održanoj konferenciji za medije u Rudarskom basenu „Kolubara“, direktor Milorad Grčić je istakao da poređenjem proizvodnih rezultata u prvih devet meseci 2012. i istom periodu ove godine, RB „Kolubara“ je ostvarila proizvodnju koja je za 6,2 odsto veća u 2013, a da je pri tome, ta proizvodnja koštala 4.336.158.000 dinara manje nego u istom periodu prošle godine.

Naglasivši da godina nije dovoljno dug period da se skoro razoren sistem podigne na noge, rekao je da su mere racionalizacije koje se sprovode, korak po korak, zavođenje reda u svim oblastima poslovanja i svim sektorima „Kolubare“ i da su već vidljivi pozitivni pomaci i rezultati.

Primarni zadatak „Kolubare“, kao najvećeg proizvođača uglja u Srbiji, je da ispunjava proizvodne obaveze i time obezbeđuje stabilnost elektroenergetskog sistema države. Od početka godine do sada, na kopovima „Kolubare“ proizvedeno je 23,6 miliona tona uglja i 53,7 miliona kubika otkrivke. Ove količine predstavljaju prebačaje planova za ovaj vremenski period. Do kraja 2013. godine očekuje se prekoplanska proizvodnja za tekuću godinu.

U prvih šest meseci ove godine „Kolubara“ je poslovala pozitivno sa dobitkom od blizu 1,5 milijardi dinara, a u istom periodu prošle godine finansijski bilans je bio 2,8 milijarde dinara u minusu.

Pregledom troškova goriva za službena vozila izvodi se zaključak da se prosečno na mesečnom nivou u 2013. godini izdvajalo oko milion dinara manje nego tokom 2012. godine. U oktobru 2012. godine, 362 službena vozila su bila predviđena za korišćenje 24 sata. U oktobru 2013. godine, taj broj je 95, a u ovoj oblasti planirana su i dalja smanjenja.

Intenzivno se radilo na unapređenju zaštite životne sredine kroz nastavak započetih i početak velikog broja novih projekata, a ovde posebno moramo istaći realizaciju „zelenog kredita“ EBRD i kfw banke. Ovaj projekat, vrednosti 181 milion evra od izuzetnog je značaja, kako za RB „Kolubara“ i EPS, tako i za ovaj region. Cilj projekta je da omogući primenu savremene mehanizacije i tehnologija za površinsku ekspolataciju, standardizovanje kvaliteta uglja primenom sistema za homogenizaciju, čime će se između ostalog doprineti i smanjenju zagađivanja životne sredine.

Pred „Kolubarom“ su veliki izazovi i neophodna su velika ulaganja. U planu su otvaranja novih kopova, „Radljeva“ i Polja „G“ za koja je neophodno pripremiti plansku i projektnu dokumentaciju i ukloniti brojne infrastrukturne objekte.