Na otvaranju Sajma energetike, na Beogradskom sajmu, odgovarajući na pitanja novinara, Milorad Grčić, direktor  Rudarskog basena „Kolubara“ najavio je da će krajem ove ili početkom sledeće godine početi poslovi na otvaranju novog površinskog kopa „Radljevo”.

On je precizirao da će početkom 2014. godine biti završen glavni projekat za povrsinski kop „Radljevo”, a posle toga će početi eksproprijacija zemljišta u zoni kopa Radljevo, čime će biti ispunjeni svi preduslovi za početak proizvodnje otkrivke.

U taj projekat će sledeće godine biti uloženo oko milijardu dinara, naveo je Grčić i dodao da je pre otvaranje novog kopa potrebno izmestiti nekoliko infrastrukturnih objekata sa tog područja.

- Ideja o otvaranju novog kopa „Radljevo” je stara više od 30 godina i očigledno je da do sada nije postojala politička, ili neka druga volja da se taj projekat pokrene - oceno je direktor Grčić.

Grčić je istakao značaj novog projekta za povećanje proizvodnje uglja sa kolubarskih kopova, koji maksimalno iznose 30 miliona tona godišnje, i poručio da je „Kolubara” spremna za predstojeću zimu, da su svi remonti proizvodne opreme završeni, a deponije termoelektrana pune kolubarskog uglja.

Navodeći da se proizvodnja uglja u najvećem proiivođaču uglja u Srbiji  odvija 24 časa tokom čitave godine, on je ocenio da je "Kolubara" stub energetske stabilnosti Srbije, jer se iz kolubarskog lignita proizvede 54 odsto struje u zemlji, kao i 70 odsto ukupnih količina uglja.