Pored liderske pozicije u proizvodnji uglja, Rudarski basen „Kolubara”  je kompanija sa brojnim potencijalima za razvoj industrijskog turizma u Srbiji, što je danas još jednom potvrđeno velikim interesovanjem turista iz Beograda, koji su u okviru manifestacije „Dani evropske baštine” posetili RB „Kolubara”.

U okviru manifestacije, čija je ovogodišnja tema „Industrijsko nasleđe-zaštita i revitalizacija”, turisti su u lazarevačkom Centru za kulturu imali prilike da se upoznaju sa bogatom industrijskom građom RB „Kolubara”.

Ispred RB „Kolubara” kao domaćina, prisutnima se obratio  Goran Perišić, rukovodilac Kabineta direktora, koji je istakao značaj RB „Kolubara” u elektroenergetskom sistemu Srbije. O potencijalima  industrijskog turizma u najvećem proizvođaču uglja u Srbiji govorila je mr Slađana Nedeljković Đokić, samostalni referent za kulturu „Kolubare”. Posebno je istakla parnu lokomotivu u „Preradi”, jedinu ove vrste u Srbiji, protočno jezero napravljeno u okviru projekta izmeštanja dela korita reke Kolubare, rekultivisane površine i eksponate otkrivene na arheološkim lokalitetima koji se nalaze na području eksploatacije uglja.

Emitovan je i dokumentarni film Odeljenja za informisanje o istoriji i razvoju „Kolubare”, a prisutni su posetili i izložbu  fotografija „Otisak vremena”, koja slikovito prezentuje istorijat rada površinskih kopova i pogona za preradu i oplemenjivanje lignita. Gosti su se upoznali sa industrijskim nasleđem u različitim delovima „Kolubare”.