Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije Milan Bačević posetio je danas, povodom Dana rudara, 6. avgusta, Rudarski basen „Kolubara“. Ministar je, sa saradnicima, održao i radni sastanak sa predstavnicima poslovodstva RB „Kolubara“, sindikata i gradskih opština na čijoj teritoriji se eksploatiše kolubarski ugalj, na kome je bilo reči o trenutno najaktuelnijim razvojnim projektima najvećeg proizvođača lignita u Srbiji.

Čestitajući rudarima praznik, ministar Bačević je rekao da je stabilna proizvodnja uglja na kopovima RB „Kolubara“ značajna za ukupan privredni i ekonomski razvoj zemlje, kao i za poboljšanje socijalnog statusa zaposlenih u rudarskom sektoru.

-Rudarstvo je jedan od zamajaca oporavka srpske privrede, a Lazarevac i RB „Kolubara“ svakako su naša velika razvojna šansa – istakao je ministar Bačević i naglasio velike investicione potencijale kolubarskog i kostolačkog ugljenog basena, koji će biti ostvareni uz značajnu podršku nadležnih ministarstava i Vlade Srbije.

Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“, ovom prilikom izrazio je zadovoljstvo što se u „Kolubari“ posle 15 godina ponovo zvanično obeležava i Dan rudara, pored rudarske slave, Svetog Prokopija.

-Najzaslužniji za kontinuiranu proizvodnju „Kolubare“ su rudari koji 24 sata, 365 dana u godini, pod otvorenim nebom otkopavaju ugalj i time daju jedinstven doprinos energetskoj stabilnosti „Elektroprivrede Srbije“- naglasio je direktor Grčić.

Dan rudara svim zaposlenima čestitao je i predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević, koji je istakao da sindikalne organizacije i menadžment „Kolubare“ kontinuirano unapređuju sistem zaštite na radu i korišćenje zaštitne opreme u proizvodnom procesu.