Obrtna platforma teška 118 tona, koju su stručnjaci „Kolubara-Metala” sklapali više meseci za rotorni bager koji će raditi na jalovinskom sistemu, dopremljena je iz Vreoca na montažni plac površinskog kopa „Tamnava-Zapadno polje”. I ovog puta je „Kolubara Metal” dokazala da je nezamenljiva u domaćoj mašinogradnji, posebno u oblasti proizvodnje i održavanja rudarske opreme, opravdavajući time povratak ovog kolektiva u sastav RB „Kolubara”.

Prema rečima rukovodioca projekta „Metala” Zorana Božića obrtna platforma se sastoji iz tri dela i do odredišta udaljenog 14 kilometara transportovana je specijalnim kamionima. S obzirom da je reč o vangabaritnom teretu, koji je prevožen i Ibarskom magistralom, transport su obezbeđivali pripadnici saobraćajne policije.

Radnici „Metala” će u narednih mesec i po dana na montažnom placu nastaviti montažu platforme, a krajem avgusta ona će biti podignuta na donji deo bagera.

Tokom jula na montažni plac „Tamnava-Zapada” biće transportovano nekoliko delova za isti bager, što će ubrzati njegovo sklapanje. „Metal” je do sada ugovorio isporuku repromaterijala za izradu oko 900 tona čelične konstrukcije bagera čija se vrednost procenjuje na 18,7 miliona evra.

Bager ukupne težine 1.650 tona koji je ugovorio da isporuči nemački „Krup”, kada bude montiran, do polovine iduće godine, radiće na kopu „Tamnava-Zapadno polje”.

Ovaj posao je deo investicionog ciklusa RB „Kolubara”, u koji se godišnje ulaže od 120 do 150 miliona evra radi modernizacije postojećih i otvaranja novih kopova.