Proizvodnja na Površinskom kopu „Radljevo”, koji će biti otvoren u Kolubarskom rudarskom basenu, trebalo bi da počne u drugoj polovini naredne godine, rečeno je danas nakon sastanka kome su prisustvovali direktor RB „Kolubara” Milorad Grčić, predsedavajući Skupštini RB „Kolubara” Dragoljub Laković i predsednik opštine Ub Darko Glišić.

Govoreći o važnosti ovog projekta za energetsku stabilnost naše zemlje, direktor Grčić podsetio je da je on star više od tri decenije, ali da, sve do sada, iz objektivnih i subjektivnih razloga, nije zaživeo i dodao:

– Otvaranje „Radljeva” jedan je od najvažnijih državnih projekata, značajan ne samo za razvoj srpske elektroprivrede, već i čitavog regiona. Smatramo da je realno, ako nastavimo da radimo dosadašnjom dinamikom, da očekujemo da ćemo u drugoj polovini 2014-e zvanično otpočeti proizvodnju na novom kopu. Nema sumnje da ćemo, ulaganjem zajedničkih napora, uspeti da ispoštujemo planiranu dinamiku aktivnosti, koja je više nego ambiciozna. Rudari znaju šta znači otvoriti kop – to je početak novog života i u privrednom i u elektroprivrednom i u socijalnom smislu – rekao je direktor Grčić.

Prema procenama, rezerve „Radljeva” iznose oko 350 miliona tona lignita, koje će biti eksploatisane u tri faze. Predsedavajući Skupštini RB „Kolubara” Dragoljub Laković  objasnio je da bi u prvoj, koja je u toku i za koju je obezbeđena sva neophodna oprema, novi kop trebalo da ostvaruje proizvodnju između tri i pet miliona tona uglja godišnje i dodao:

– „Radljevo” mora da bude savremeni kop, koji će biti ponos „Elektroprivrede Srbije” i na realizaciji tog projekta angažovani su najveći stručnjaci u ovoj oblasti. Ovo je početak nove faze intenzivne izgradnje novih kapaciteta u RB „Kolubara”.

Predsednik opštine Ub Darko Glišić zahvalio se „Kolubari” i EPS-u na naporima koje ulažu u realizaciju ovog kapitalnog posla i dodao da je zadatak nadležnih u opštini  da budu maksimalno spremni i da ne čekaju da im projekat, koji ima nemerljiv privredni i socijalni značaj za ovu lokalnu zajednicu, sam dodje, već da mu spremno pohrle u susret.