Na sastanku Kriznog štaba Gradske opštine Lazarevac i predstavnika Rudarskog basena „Kolubara“, koji je održan danas u popodnevnim satima, istaknuta je potreba za proglašavanjem vanredne situacije na teritoriji dela opštine Lazarevac, u selu Junkovac, gde se nalaze domaćinstva koja su najbliža zoni klizišta. Predlog za proglašavanje vanredne situacije upućen je Skupštini Grada Beograda i gradonačelniku na verifikaciju. Ovom odlukom, za  Rudarski basen „Kolubara“ otvorena je mogućnost da se ubrza procedura procesa eksproprijacije ovih domaćinstava, kao i isplata novčane nadoknade vlasnicima koji se iseljavaju.


Menadžment, stručne službe i nadzorno-tehničko osoblje površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara“ prethodnih dana bili su maksimalno angažovani na sanaciji klizišta, kao i preventivnom delovanju, pa su u najbržem roku završene aktivnosti na popisu domaćinstava i iseljavanju meštana u privremeni smeštaj. Nakon proglašavanja vanedno stanja na ovom delu mesta Junkovac, dalje aktivnosti će dodatno biti realizovane po hitnom postupku

Kako je izjavio Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“, ovim činom RB „Kolubara“ preuzima odgovornost za rešavanje problema sa kojima su suočeni građani Junkovca.

- „Kolubara“ je odlučno reagovala i započela efikasno pronalaženje dugoročnog rešenja, kako za građane tako i za samu kompaniju. Građani neće biti ostavljeni na cedilu - naglasio je Grčić i podsetio da ovaj problem postoji od 2009. godine i tek sada se čine prvi konkretni koraci na iznalaženju efikasnoog rešenja za ugroženo stanovništvo.

Od uglja koji RB „Kolubara“ proizvodi za potrebe energetskog sistema Srbije, proizvodi se skoro 55 procenata električne energije u državi, čime je RB „Kolubara“ glavni oslonac nacionalne energetske bezbednosti.