U toku su intezivni radovi na sanaciji klizišta na poziciji severnog krila površinskog kopa Polje „D“, gde je prekjuče došlo do klizanja starog dela odlagališta.

Ovo je prostor unutrašnjeg odlagališta kopa Polje „D“, gde su prethodnih dvadesetak godina odlagane raznorodne mase jalovine, zavodnjene gline, peska, rodnice i drugih materijala. Zbog nedefinisanog priliva i nemogućnosti kontrole dotoka podzemnih i površinskih voda, uprkos strogom poštovanju tehnoloških pravila odlaganja, u rudarskoj praksi otvorena je mogućnost da dođe do nepredviđenog pomeranja jalovinskih masa.

Za potrebe poslova sanacije, angažovano je deset buldozera Ogranka Pomoćna mehanizacija. U rešavanje problema uključeni su predstavnici menadžmenta, stručne službe površinskih kopova RB „Kolubara“, nadzorno-tehničko osoblje i predstavnici sektora za bezbednost i zaštitu na radu.

U blizini zone klizišta nalazi se 37 domaćinstava sela Junkovac. Ova domaćinstva bila su u planu za iseljavanje, u cilju oslobađanja prostora za spoljašnje odlagalište površinskih kopova Polje „B“ i Polje „D“.

Zbog otvaranja klizišta i novonastale situacije, sve ove aktivnosti su ubrzane i na teren će izaći stručne ekipe za popisivanje imovine ovih domaćinstava koja će biti eksproprisana.

Proizvodnja uglja i otkrivke na površinskim kopovima RB „Kolubara“ odvija se ustaljenom dinamikom i ispunjenje planiranih bilansa proizvodnje nije ugroženo.