Pomoćnik direktora EPS-a u Direkciji za proizvodnju energije i predsedavajući Skupštine RB “Kolubara” Dragoljub Laković izjavio je u Ubu da bi već krajem sledeće godine mogli da započnu radovi na otvaranju novog kopa „Radljevo”. On je rekao na sastanku s predstavnicima opštine Ub i RB “Kolubara” da ovaj projekat ima punu podršku EPS-a i Vlade Srbije.

- Realizacija projekta je realna, a otvaranjem ovog kopa biće dugoročno rešen problem snabdevanja ugljem postojećih ali i novootvorenih termokapaciteta - rekao je Laković na današnjoj prezentaciji kopa “Radljevo” koja je održana u Domu kulture u Ubu.

Direktor RB “Kolubara” Milorad Grčić smatra da će otvaranjem kopa “Radljevo” biti napokon rešen problem s nedostatkom uglja za TE “Nikola Tesla”.

- Uveren sam da će otvaranjem kopa “Radljevo” i Polja “G” do 2017. godine biti dostignuta planirana proizvodnja uglja od 36 miliona tona godišnje – naglasio je Grčić.

Prema prvim planovima “Radljevo” je projektovano za proizvodnju 13 miliona tona uglja godišnje, ali ovaj projekat sada zavisi i od sudbine dve velike investicije, završetka novih termokapaciteta.

Najveći delovi naselja Kalenić i Radljevo planirani su za preseljenje do 2018. godine, radi otvaranja novog kopa.

Predsednik Skupštine Ub Dragan Jelić izjavio je na današnjem sastanku da se ova opština pridržava dogovora s EPS-om i RB „Kolubara“ vezanih za otvaranje površinskog kopa uglja „Radljevo“, novog oslonca proizvodnje uglja u RB „Kolubara“.