Na četiri površinska kopa Rudarskog basena „Kolubara“ u toku su redovni remonti rudarskih postrojenja na ugljenim sistemima, kako bi se obezbedila pouzdana proizvodnja i godišnji plan od oko 30 miliona tona uglja iz koga se u termoelektranama proizvodi 52 odsto struje u Srbiji.

Naglašavajući značaj remonata za vodećeg proizvođača uglja u Srbiji, Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara“ je rekao:

- Naš veliki sistem, značajan za energetsku pouzdanost EPS-a, ne bi mogao izvršavati svoje proizvodne obaveze da nije „Kolubara Metala“, kolektiva koji jedini u Srbiji može da izvršava remonte i revitalizaciju naše rudarske opreme. U svakom trenutku možemo se osloniti na njihovo znanje i kapacitete, jer su oni u svom poslu najbolji u domaćoj mašinogradnji.

Na površinskom kopu Polje „D“ redovne remonte izvodi „Kolubara Metal“ koja je uz tekuće poslove uradila revitalizaciju vitalnih delova rotornih bagera „glodara 10“ i „glodara 8“. Na prvom bageru je zamenjen reduktor kopanja, vitalni deo težak oko 14 tona koji je iskorišćen sa drugog tipa bagera. To je zahtevalo izradu kompletne dokumentacije kako bi se izvršila složena demontaža i ugradnja ovog dela opreme. Na „glodaru 8“ je takođe izvršena operacija zamene oštećenog ležaja, tako da je u kratkom roku, sukcesivno, urađeno više tehnološki povezanih aktivnosti.

Na površinskom kopu Polje „B“ uz redovne remontne poslove privodi se kraju revitalizacija dela čelične konstrukcije na rotornom bageru „glodaru 1“, rudarskoj spravi koja je stara oko  četiri decenije.

Osvrćući se na izvršene poslove mr Branko Nikolić, zamenik direktora „Kolubara Metala“ naglašava da se remonti na ugljenim sistemima obavljaju  uz veliko angažovanje nadzorno-tehničkog osoblja, inženjera različitih profila i opreme koju u domaćoj mašinogradnji poseduje samo ovaj kolektiv.

-Zaposleni su angažovani non - stop u toku 25 - 30 dana, tako da smo uporedo sa rutinskim aktivnostima na remontima praktično uradili revitalizaciju vitalnih delova na tri rotorna bagera. To praktično znači produžetak veka upotrebe starih bagera koji su usled duže proizvodnje bili ozbiljno oštećeni – naglašava Nikolić.

Remonti koje obavlja „Kolubara Metal“ biće nastavljeni narednih dana na kopovima „Tamnava-Zapadno polje“ i „Veliki Crljeni“, kao i na postrojenjima Drobilane u „Tamnavi“.