Vršilac dužnosti generalnog direktora JP „Elektroprivreda Srbije” Aleksandar Obradović bio je danas u radnoj poseti Rudarskom basenu „Kolubara”. U Direkciji RB „Kolubara” u Lazarevcu, direktor Obradović razgovarao je sa Miloradom Grčićem, direktorom privrednog društva, o tekućem poslovanju, aktuelnoj problematici, proizvodnji i investicionim aktivnostima ovog privrednog društva.

U razgovoru sa predstavnicima menadžmenta RB „Kolubara”, Obradović je detaljnije upoznat sa akuelnom problematikom i planovima poslovanja najvećeg proizvođača uglja srpske elektroprivrede.

Predstavnici menadžmenta RB „Kolubara” sa direktorom Obradovićem obišli su zaposlene površinskog kopa Polje „D”, kao i vidikovac najstarijeg aktivnog površinskog kopa Polja „B”.

Tokom obilaska posade rotornog bagera „glodar 8” na BTS ugljenom sistemu Polja „D”, u izjavi za medije, Aleksandar Obradović govorio je o ciljevima posete Rudarskom basenu „Kolubara”:

-Prvi i osnovni cilj moje posete je da na licu mesta vidim pod kakvim uslovima rade naše kolege i da, sa strane novog poslovodstva EPS-a izrazim jak akcenat na razvoj rudarskog sektora. Među prvim analizama koje sam uradio po dolasku na mesto vršioca dužnosti generalnog direktora EPS-a, primetio sam da je u okviru EPS-a napravljen nepravilan disbalans u razvoju delova EPS-a. Tako je rudarski sektor ostao u pozadini, dok se ulagalo u termokapacitete, koji su u mnogo boljem stanju.

Fokus našeg poslovanja će biti na investicijama u rudarskom sektoru i sagledavanju opšteg razvoja EPS-a kao celine. Jedan od osnovnih ciljeva poslovodstva EPS-a je briga o zaposlenima. Imamo planove da povećamo nivo bezbednosti i zaštite zdravlja na radu, jer bez sigurnog i bezbednog zaposlenog nema razvoja EPS-a- rekao je Obradović i istakao da menadžment RB „Kolubara” vodi brigu o radnicima.

Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara” ovom prilikom je rekao:

-Prioritet dajemo novim ulaganjima u opremu. Zatekli smo opremu u jako lošem stanju, sisteme u koje nije ulagano prethodnih šest, sedam godina i rudare koji nadljudskim naporima ostvaruju i prebacuju proizvodne planove, kako bi elektroprivreda funkcionisala. Direktor EPS-a se na licu mesta uverio kako funkcioniše proizvodnja na površinskim kopovima „Kolubare”, da su teški uslovi proizvodnje, da nije ulagano u opremu, da se radi u najtežim uslovima, a da rezultati postoje. To je zasluga zaposlenih na kopovima, koji se odriču svega u korist funkcionisanja „Kolubare”, elektroprivrede i bezbednosti elektro-energetskog sistema. Naš plan za narednih nekoliko godina je veoma ambiciozan, u toku je izrada strateškog programa razvoja „Kolubare” do 2017. godine i mislimo da ćemo u značajnoj meri moći da unapredimo i povećamo proizvodnju uglja na kopovima.

U okviru radne posete, Aleksandar Obradović i Milorad Grčić sa saradnicima, razgovarali su sa predstavnicima sindikalnih organizacija EPS-a i „Kolubare” i rukovodiocima nadzorno-tehničkog osoblja površinskih kopova RB „Kolubara”.