Za kraj marta i početak aprila planirane su važne investicione aktivnosti, koje su korak ka modernizaciji rudarske opreme za proizvodnju uglja na kopovima Rudarskog basena „Kolubara”.

Prema rečima mr Branka Petrovića, pomoćnika direktora RB „Kolubara” za investicije, razvoj i unapređenje proizvodnje, uskoro se očekuje početak montaže rotornog bagera 740 L, koji se finansira iz sopstvenih sredstava „Elektroprivrede Srbije”. Proizvođač bagera ja nemački „Krup”, a podizvođač radova „Kolubara-Metal”. U toku su izrada delova za ovaj bager i pripremne aktivnosti montažnog placa na „Tamnava-Zapadnom polju”.

U narednim danima očekuje se i potpisivanje ugovora o nabavci još jednog bagera sa „Krupom”, iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj, u okviru projekta „Unapređenje zaštite  životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu”. Takođe, su poslednjoj fazi su i pripreme za potpisivanje ugovora sa poljskim konzorcijumom „Kopeks” za nabavku tračnih transportera, što je deo zelenog kolubarskog projekta.

Sve navedene aktivnosti deo su velikog investicionog ciklusa u RB "Kolubara" sa ciljem unapređenja proizvodnje uglja i električne energije, odnosno stabilnosti elektro-energetskog sistema Srbije.