U Rudarskom basenu „Kolubara“, vodećem proizvođaču uglja u Srbiji, sa četiri površinska kopa Polje „B“, Polje „D“, „Tamnava-Zapadno polje“ i „Veliki Crljeni“, od 1. do 9. marta proizvedeno je 775.000 tona lignita, od čega su najveće količine isporučene privrednom društvu TE „Nikola Tesla“.

Proizvodnja i isporuka uglja su usaglašeni sa energetskim bilansom Elektroprivrede Srbije i trenutnim zahtevima termoelektrana za kolubarskim lignitom iz koga se godišnje proizvodi oko 52 odsto električne energije.

Sa površinskih kopova RB „Kolubara“ savremenom industrijskom železnicom dnevno se isporučuje do obrenovačkih termoelektrana 50 kompozicija sa vagonima napunjenim ugljem

Po rečima Aleksandra Stankovića, dežurnog inženjera u Službi za proizvodnju RB „Kolubara“  deponije termoelektrana su popunjene znatno iznad plana. Zahvaljujući izuzetno povoljnim klimatskim uslovima i lepom vremenu u istom periodu je sa površinskih kopova otkopano oko 1,5 miliona kubika otkrivke, čime su stvoreni optimalni uslovi da se nastavi pouzdana eksploatacija lignita namenjena proizvodnji struje, industriji i širokoj potrošnji.