Rudarski basen „Kolubara” danas su posetili maturanti Gimnazije Lazarevac, koji su se, u okviru projekta profesionalne orijentacije koji sprovodi Kancelarija za mlade Gradske opštine Lazarevac, upoznali sa značajem, veličinom i najzastupljenijim obrazovnim profilima u „Kolubari”.

Zajedno sa svojim saradnicima, gimnazijalce je u Poslovodnom odboru „Kolubare” primio direktor Milorad Grčić i, poželevši im da poseta „Kolubari” bude još jedna kockica u mozaiku ka odredjivanju daljeg puta, rekao:

– Želim vam uspeh u školovanju, da u skladu sa svojim mogućnostima završite što više škole, da sutra formirate porodice i na taj način date maksimalan doprinos sebi i društvu.

Po završetku prezentacije i predstavljanja najvažnijih zanimanja u „Kolubari” (rudarska, mašinska i elektrostruka), učenici su posetili vidikovac „Tamnava-Istočnog polja”, kopa koji više nije aktivan, sa kog se pruža pogled na Protočno jezero, nastalo izmeštanjem reke Kolubare iz starog toka. Posle „Istoka”, gimnazijalci su obišli i vidikovac „Tamnava-Zapadnog polja”, trenutno najvažnijeg kopa „Kolubare”, jer najviše otkopanog uglja ka Obrenovcu ide upravo sa ovog kopa.