U Rudarskom basenu „Kolubara“, vodećem proizvođaču uglja u EPS-u, za Dan državnosti Srbije, u sve tri smene, na četiri površinska kopa proizvedeno je oko 100.000 tona uglja.

Prema zvaničnim podacima Službe za proizvodnju RB „Kolubare“ uprkos otežanim uslovima proizvodnje zbog danonoćne kiše koja usporava rad transportnih traka i rudarske opreme u toku 15. februara, za 24 sata, proizvedeno je i ukupno isporučeno Privrednom društvu TE „Nikola Tesla“, industriji i širokoj potrošnji 98.242 tone lignita. Od navedenih količina, shodno energetskim zahtevima EPS-a, do PD TE „Nikola Tesla“ isporučeno je 90.658 tona uglja za proizvodnju električne energije,  kao i 7.584 tone lignita za industriju i široku potrošnju.

Prema izjavi Dragana Bogdanovića, dežurnog inženjera u Službi proizvodnje RB „Kolubara“ za Dan državnosti je iskopano 159.569 kubika otkrivke (sloja iznad uglja) što je neznatno ispod plana, zbog otežanog održavnja rudarskih postrojenja koja su nakvašena kišom, što zahteva povećano čišćenje transportnih traka na jalovinskim sistemima.

Tokom februara je nastavljena tendencija visoke pogonske spremnosti proizvodnje uglja koja je uspešno započeta početkom ove godine, kada je u januaru u Rudarskom basenu „Kolubara“ proizvedeno 3.051.088 tona lignita što je najveća mesečna proizvodnja u istoriji Kolubarskog basena.