Tokom januara, na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara”, proizvedeno  je 3.051.088 tona uglja, što je rekordna mesečna proizvodnja uglja površinskih kopova „Kolubare”. Takođe, ovaj prozvodni rezultat je osam procenata veći od planiranog bilansa za januar.

Na tamnavskim kopovima, „Tamnava-Zapadno polje” i „Veliki Crljeni”, u prethodnom mesecu iskopano i za Termoelektrane „Nikola Tesla” otpremljeno 1.938.209 tona lignita, što je najveća mesečna proizvodnja ostvarena na ova dva kopa.

Na „Tamnava-Zapadnom polju” ostvarena je i rekordna dnevna proizvodnja lignita, kada je 23. janura, iskopano 69.587 tona.

Prema procenama, rudari ovog kopa, koji je oslonac proizvodnje RB „Kolubara”, ostvarili su tokom prvog meseca u 2013. godini i rekordnu mesečnu proizvodnju uglja.

Zbog potreba za ugljem u termoelektranama i što veće popunjenosti deponija zbog mogućeg pogoršanja vremenskih uslova, proizvodni sistemi radili su, tokom januara, punim kapacitetom. Povoljni vremenski uslovi, veliko zalaganje zaposlenih, dobra i pravovremena pripremljenost kopova za rad u zimskim uslovima omogućili su ostvarivanje rekordnih rezultata u „Kolubari”.