Rudarski basen „Kolubara”, okosnica enegretike Srbije, prema prvim nezvaničnim podacima, minulu 2012. godinu završio je sa proizvodnjom od 29.659.000 tona uglja, približno planu proizvodnje, u skladu sa energetskim bilansom EPS-a i shodno potrebama privrednog društva TE „Nikola Tesla”, industrije i široke potrošnje. Teret proizvodnje u Kolubarskom ugljenom basenu poneli su kopovi „Tamnava-Zapadno polje” i „Veliki Crljeni” koji su još 16. decembra ispunili godišnji plan od 17.530.000 tona uglja. Za dvanaest meseci otkopano je oko 67 milona kubika otkrivke, nekoliko procenata više od plana, čime su stvoreni optimalni uslovi da plan eksploatacije uglja u ovoj godini bude ispunjen.

Prema izjavi koordinatora u Službi proizvodnje RB „Kolubara” Miloša Cojića 31. decembra na kopovima je proizvedeno 91.457 tona, a 1. januara 91.776 tona lignite, uprkos otežanim uslovima rada zbog guste magle koja je usporavala rad rudarske mehanizacije.

Na četiri površinska kopa , Polje „B”, Polje „D”, „Tamnava-Zapadno polje” i „Veliki Crljeni”, kako je istakao Slobodan Marković, zamenik direktora RB „Kolubara” u 2013. godini planirano je da se proizvede 29.971.000 tona lignite, nešto više nego prošle godine. Iz navedenih količina uglja biće proizvedeno oko 52 odsto električne energije u EPS-u.