Na 48. sednici Skupštine Rudarskog basena „Kolubara”, održanoj danas u Lazarevcu, usvojen je izveštaj o devetomesečnom poslovanju privrednog društva.  Kako se u izveštaju navodi od januara do septembra, na površinskim kopovima proizvedeno je 21,04 miliona tona lignita, što je jedan procenat ispod plana. U istom periodu otkopano je i odloženo 48,3 miliona kubika jalovine, odnosno jedan procenat iznad bilansa. Izuzetne proizvodne rezultate ne prate i odgovarajući finansijski rezultati, pre svega sa već poznatim problemima nelikvidnosti svih privrednih društava u EPS-u.
Veći deo sednice posvećen je poslovanju „Kolubara-Metala”, sa ciljem finansijske i poslovne konsolidacije ovog preduzeća, čiji problemi nisu više samo problem „Kolubare”, već i EPS-a i države.                          
Sednicom Skupštine RB „Kolubara” predsedavao je Dragoljub Laković, novoimenovani predstavnik „Elektroprivrede Srbije” kao osnivača. Sednici su, pored članova Skupštine, prisustvovali v.d.direktora Milorad Grčić, predstavnici menadžmenta, sindikata, ogranaka  RB „Kolubara” i preduzeća „Kolubara-Metal”.
Prvi put, podršku radu najvećeg proizvođača uglja u zemlji su pružili i predstavnici resornih ministarstava, Dejan Popović, državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Tomislav Šubaranović, državni sekretar Ministarstva prirudnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Mirjana Filipović, pomoćnik ministra Sektora za elektro-energetiku u Ministarstvu energetike.